Aršini različiti, a propisi isti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2014, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aršini različiti, a propisi isti

U našoj zemlji nije novost da donosimo zakone, koji su usklađeni sa evropskim normama, ali nisu primenjivi u praksi.

Novi Zakon o radu otklonio je deo starih problema inspektora rada, ali i dalje ima onih propisa koji nisu dovoljno precizni kako bi bili sprovedeni u praksi.

Zbog dvosmislenih i nejasnih propisa, neretko se dešava da u različitim delovima Srbije, inspektori rada izdaju različita rešenja i to za istovetne slučajeve. Inspektori zato predlažu konkretna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešenja za one situacije kada se nešto ne primenjuje na odgovarajući način ili se jednostavno ne može sprovesti u praksi.

Ljiljana Stojšić, načelnica Inspekcije rada Južnobačkog okruga kaže: "Dosta stvari se popravilo. Recimo, ako se govori o Zakonu o radu, pre svega u delu isplata zarada. To je bio najveći problem u prethodnom zakonu gde radnici nisu mogli da ostvare svoje pravo. Bilo je primera da se godinama ne isplaćuju zarade, a kod pojedinih poslodavaca taj problem je bio jedan zatvoreni krug koji se nije dao rešiti."

Zaposleni sada, kaže ona, može da svojim isplatnim listićima, koji imaju neku formu menice, ode u Sud da prijavi i tako naplati potraživanja. Naravno, ako ima para na računu.

Osim toga, sada inspektori mogu odmah da daju rešenje nalaganja za zaposlenje, ako utvrde da su ljudi na faktičkom radu.

Zakon o bezbednosti zdravlja na radu, čije se usvajanje najavljuje za kraj godine, takođe bi mogao da stvori probleme u praktičnoj primeni, ako se njegova sadržina ne pripremi uz sugestije inspektora.

Ljiljana Stojšić ističe da su, što se povreda na radu tiče, standardi Evropske unije ugrađeni u naše propise, ali ih treba primenjivati u praksi. Za kontrolu njihove primene je, kaže, nadležna  inspekcija rada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.