Arhiv Vojvodine poklonio 300 naslova kikindskoj biblioteci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2023, 21:22

Arhiv Vojvodine poklonio 300 naslova kikindskoj biblioteci

Arhiv Vojvodine poklonio je Narodnoj biblioteci "Jovan Popović" u Kikindi oko 300 naslova, od kojih je sto knjiga izdao sam pokrajinski Arhiv. Dela će biti raspoređena u Stručno odeljenje i Zavičajno odeljenje kikindske biblioteke, a doprineće boljem razumevanju lokalne istoriografije.

Arhiv Vojvodine nastavio je akciju podele svojih izdanja manjim lokalnim bibliotekama. Tako je i Narodna biblioteka "Jovan Popović" u Kikindi sada bogatija za oko 100 naslova izdavačke delatnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokrajinskog Arhiva.

"Među kojima su sabrana dela istoričara i akademika Milorada Ekmečića, oko 15 knjiga, sabrana dela tj. izabrana dela Vasilija Krestića, istoriografa koji je ovde iz vaših krajeva, isto 15 naslova i izabrana dela, Dejana Medakovića, 10 naslova jednog od našeg najznačajnijih istoričara umetnosti", kaže Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine

Pored izdanja Arhiva Vojvodine, direktor te ustanove donirao je kikindskoj Biblioteci oko 200 knjiga iz lične kolekcije. Dela će uskoro biti dostupna svim čitaocima u Kikindi.

"Mnogo knjiga će završiti na Stručnom odeljenju i na Odeljenju zavičaja, a nešto će biti i na Pozajmnom odeljenju, kada prođe proceduru obrade koja je obavezna. Naročito su izdanja Arhiva Vojvodine će doprineti boljem razumevanju lokalne istoriografije", kaže Brane Marjanović, direktor Narodne biblioteke "Jovan Popović", Kikinda.

U planu Arhiva Vojvodine je da se, nakon izdanja koja se bave životom u Sremu tokom Drugog svetskog rata, sada pažnja usmeri na isti period na prostoru Bačke i Banata.

"Istorija naroda koji žive u Banatu - Mađara, Rumuna i svih ostalih, nažalost posle Drugog svetskog rata je manji broj Jevreja, ali sve to što je ostavilo istoriju ovog kraja i zaista bi tu imalo štošta da se istraži i pronađe i da Arhiv Vojvodine dopuni ova svoja divna izdanja", kaže Milenko Jovanov, narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Saradnja Arhiva Vojvodine i kikindske Biblioteke nastavlja se i dalje, budući da je i najstarija ustanove kulture u Kikindi donirala svoja izdanja pokrajinskom Arhivu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nove knjige za biblioteku u Kikindi

Izvor: Danas, 01.Feb.2023, 16:05

Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, poklonio je Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ u Kikindi 300 knjiga.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.