Arhiv Jugoslavije obeležava svoj Dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2016, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhiv Jugoslavije obeležava svoj Dan

Arhiv Jugoslavije obeležava danas svoj Dan predstavljanjem izdanja objavljenih tokom 2015. godine.

O izdanjima će govoriti prof. dr Ljubodrag Dimić, prof. dr Mira Radojević, prof. dr Milan Ristović i vršilac dužnosti direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević.

Knjige - publikacije, koje je objavio Arhiv Jugoslavije tokom prošle godine, deo su dve edicije.

Prva edicija pokrenuta je 2005. pod nazivom "Izvori za istoriju međunarodnih odnosa 1930-1940", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okviru koje je publikovana serija od 11 knjiga "Izveštaji Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije 1930-1940/41", a druga edicija pokrenuta je 2014. pod nazivom "Dokumenta o spoljnoj politici Jugoslavije", u okviru koje su objavljeni izvori o odnosima Jugoslavije sa pojedinim državama.

U okviru prve edicije objavljena su poslednja dva toma: "Izveštaji Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije 1939" (tom 10), koji je priredila Jelena Đurišić, a predgovor napisao prof. dr Milan Ristović, i "Izveštaji Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije 1940-1941" (tom 11), koji je priredio Dragan Teodosić, a predgovor napisala prof. dr Mira Radojević.

U okviru druge edicije objavljeno je dvojezično srpsko - arapsko izdanje "Jugoslavija-Irak 1955-1979", čiji su suizdavači Arhiv Jugoslavije i Ambasada Republike Irak u Srbiji, a zbornik su priredili Nada Pantelić i Milan Medaković, predgovor je napisao dr Aleksandar Životić.

Arhiv je objavio i knjigu "Jugoslovensko-američki odnosi 1918-1945", koji su priredili Predrag Krejić i Mitar Todorović, a predgovor napisao dr Čedomir Antić, kao i "Yugoslavia-Indonesia 1945-1967, Researć and documentation", Ljubodrag Dimić, Aleksandar Raković, Miladin Milošević, Belgrade - Jakarta 2015.

Pored ovih tematskih zbornika dokumenata, Arhiv Jugoslavije je izdao i zbornik dokumenata "Jovan M. Jovanović Pižon, Dnevnik (1896 - 1920)", čiji su suizdavači "Prometej" i RTS. Knjigu su priredili Radoš Ljušić i Miladin Milošević, koji su i autori predgovora.

Arhiv Jugoslavije izdaje svoj stručni časopis sa temama iz arhivistike i istoriografije, a pred čitaocima je 16. broj, u ovom slučaju dvobroj, časopisa "Arhiv".

U izdavačkoj delatnosti Arhiva Jugoslavije svoje mesto imaju i katalozi izložbi dokumenata.

Tokom 2015. štampan je katalog izložbe dokumenata - "Jugoslavija i Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Helsinki 30. jul - 1. avgust 1975", čiji su autori Dušan Jončić, Jelena Đurišić i Miroslava Medaković.

211

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.