Apel: Pažljivo sa spaljivanjem žetvenih ostataka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel: Pažljivo sa spaljivanjem žetvenih ostataka

Zbog intenzivnih poljoprivrednih radova i radova na otvorenom prostoru, koje prati povećana opasnost od izbijanja i širenja požara, Uprava za vanredne situacije podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva,  biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

U ovom periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripreme zemljišta,  poljoprivrednici često  spaljuju korov i ostatke  useva, pa postoji opasnost da se  vatra   prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja.

Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Proteklih nedelja registrovano je povećanje broja požara na otvorenom prostoru, pa apelujemo na  građane da odgovornim postupanjem doprinesu   očuvanju prirode i materijalnih dobara.

Takođe, pozivamo građane da obrate posebnu pažnju na moguće izbijanje požara u svojoj okolini, te da saznanja o tome odmah prijave nadležnoj policijskoj stanici.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost  za koju su propisane visoke novčane kazne, i to: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu intenzivno će  kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, kao i loženja vatre na otvorenom u šumi, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ne palite strnjike, kazne ogromne!

Izvor: juGmedia, 12.Okt.2018, 14:54

Zbog intenzivnih poljoprivrednih radova i radova na otvorenom prostoru, koje prati povećana opasnost od izbijanja i širenja požara, Uprava za vanredne situacije u Nišu podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva,  biljnih ostataka i smeća na otvorenom...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.