Antonijević: REM da reaguje zbog situacije na RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2016, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonijević: REM da reaguje zbog situacije na RTV

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je danas da se situacija na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) mora vratiti u institucionalne okvire, jer je "očigledno skliznula u politiku".

Antonijević je ocenio da bi tim povodom trebalo da reaguje Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

"Situacija je očigledno skliznula u politiku s obzirom da se odvija po jednom ključu koji je i ranije nažalost viđen, a to je da se, onog trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada se izmeni određena vlast, automatski menja i ceo sastav javnog servisa", rekao je Antonijević agenciji Beta.

Direktor JUKOM-a je ocenio da to nije dobra poruka i da je veoma hrabro što novinari izlaze svojim obraćanjima u javnost braneći profesiju, rad i stavove da je RTV kvalitetno obavljala svoj posao i da, kako je istakao, ukoliko nekoga želite da smenite sa funkcije, morate dati jasna obrazloženja zašto se to čini.

"REM se nažalost nije oglašavao ovim povodom, niti je stao u odbranu novinara i profesije, a to je mogao da učini. Ovde se radi o javnom servisu i obaveze Srbije su velike kada se radi o očuvanju nezavisnosti javnih servisa i jasno se govori da nakon političke smene vlasti na javnom servisu ne sme biti automatskih smena i revanšizma, kao što se čini da se trenutno dešava na RTV", kazao je Antonijević.

Novi Upravni odbor RTV smenio je nedavno programskog direktora RTV Slobodana Arežinu, koji je ocenio da je to rezultat političkih pritisaka. Nedugo nakon toga svoje ostavke na funkcije su dali generalni direktor RTV Srđan Mihajlović i urednica prvog programa te medijske kuće Marjana Jović.

Novi menadžment je potom u jednom danu smenio 14 urednika i novinara Informativnog programa.

Preko 77 novinara RTV juče je u drugom po redu otvorenom pismu upozorilo da je opstanak javnog servisa Vojvodine doveden u pitanje. U pismu se oštro protestuje zbog smene urednika i voditelja Informativnog programa.

Nova v.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa RTV Nada Kalkan izjavila je juče za Insajder.net da niko od urednika te televizije nije smenjen, ali da će ona birati novi tim saradnika.

Vojvođanski klub: Autoritarne smene u RTV

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ocenila je danas da smene urednika i prinudne ostavke rukovodstva Radio-televizije Vojvodine (RTV) predstavljaju temelje i obrazac po kojem će se odvijati političko upodobljavanje Vojvodine.

Kostić je u pisanoj izjavi ocenila da će se to odvijati "mimo zakona, uz kršenje procedura i nadležnosti, te bez adekvatnog obrazloženja, nasilno i autoritarno".Ona je podsetila da je isti princip "uklanjanja nepodobnih" urednika i novinara primenjen krajem osamdesetih na tadašnju Radio-televiziju Novi Sad, posle čega je ona svedena "samo na studio Radio-televizije Srbije".

Prema njenim rečima, smene u javnom servisu Vojvodine su svojevrstan test, jer ukoliko se javnost ne pobuni protiv njih, to će značiti da "smo spremni da ustupamo deo po deo onoga što Vojvodina jeste".

"I to sve dok ne budemo svedeni na geografsko-meteorološki pojam 'sever Srbije'", navela je Kostić.

Prema njenim rečima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, naočigled cele Evrope demonstrira principe autoritarne i nasilne nedemokratske vladavine i kršenje svih demokratskih procedura.

"Na nama je da toj Evropi jasno kažemo da pored obaveza koje mi imamo na putu pridruživanja EU i Evropa ima neke obaveze prema nama", rekla je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.