Altiparmakov: Reforma javnog sektora test za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2014, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Altiparmakov: Reforma javnog sektora test za Srbiju

Član Fiskalog saveta Nikola Altiparmakov rekao je danas da je ekonomska realnost Srbije da mora da bude gore, da bi bilo bolje. On je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" na Radio – televiziji Vojvodine ocenio da je neophodna reforma javnog sektora i preduzeća.

"Deset godina unazad govorimo o reformi javnih preduzeća, ali se ona ne dešava. Reforme su prvo bolne i nepopularne i daju rezultat tek nakon tri ili četiri godine", rekao je Altiparmakov.

Član Fiskalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saveta upozorio je da je Srbija među najzaduženijim zemljama u regionu i da nema prostora za dalje odlaganje reformi. On je ukazao da će smanjenjem plata i penzija biti ostvarena ušteda od blizu 400 miliona evra, te da će ona najveća biti na kamatama kojima se Srbija zadužuje kako bi se zakrpio minus.

Na pitanje kako komentariše predlog budžeta za sledeću godinu i najavu da je reč o "istorijskom" budžetu, Altiparmakov je rekao da ne može da govori o tome jer je Fiskalni savet predlog dobio pre par dana, te da još uvek ne postoji fiskalna strategija, koja je ključni okvir za objašnjavanje budžeta i reformi koje se planiraju u naredne tri godine, kao i načina za stabilizovanje javnog duga.

"Prvi utisak je da je napravljen korak ka transparentnosti, ali da taj korak nije potpun. Nažalost, u predlogu se ne vidi koliko će se izdvajati za gubitaše pojedinačno i ne vidi se kako će se pokrivati gubici u sektoru državnih banaka", naveo je Altiparmakov.

Član Fiskalnog saveta ocenio je i da je pozitivno što ovaj budžet ima podršku Misije monetarnog fonda (MMF).

"To znači mirnije vode za Srbiju. Ne moramo da se plašimo da će preko noći nestati sredstava za penzije i ostalo. Odnosno, pod 'kišobranom' smo MMF i evetualni svetski ekonomski potresi, koji obično izazivaju 'cunami' u zemljama u razvoju, kao što je Srbija, neće izazvati paniku kod nas", rekao je Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, teretu javnog duga mora se na vreme pristupiti, a s obzirom da se još uvek ne zna koliko tačno ima zaposlenih u javnim preduzećima, mogu se očekivati problemi i zastoji. On je poručio i da se taj problem treba rešiti, kako se ne bi "potopila" preduzeća koja su profitabilna.

"Sada je potrebno srediti EPS, jer ako to preduzeće doživi sudbinu Srbijagasa to bi potopilo budžet", istakao je Altiparmakov.

Komentarišući državne subvencije za nova zapošljavanja, član Fiskalnog saveta je ocenio da je neophodna nepristrasna analiza da li one zaista povećavaju zaposlenost i da li obezbeđuju investicije.

"U svetu takva vrsta mera često bude kontraproduktivna", ukazao je on i dodao da Srbija nema sistemsku analizu u koje oblasti treba više ulagati.

Na pitanje da li je Srbija ove godine napredovala po pitanju reformi, Altiparmakov je istakao da su veliki pomak u tom smislu usvajanje zakona o radu i penzijskom osiguranju, kao i zakona o privatizaciji i stečaju.

"Korpus reformskih zakona sa velikim zakašnjenjem jeste donet ove godine. Ali reforma javnih preduzeća je apsolutni test za održivost srpske ekonomije i budžeta. I sa stanovništa političke, društvene i stručne podrške", rekao je član Fiskalnog saveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.