Akcija sprečavanja trovanja ptica u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija sprečavanja trovanja ptica u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa Fondacijom za zaštitu lešinara (Vulture Conservation Foundation - VCF) iz Švajcarske, sprovešće u narednih šest meseci aktivnosti sprečavanja trovanja ptica u Srbiji kroz projekat "Stop bird poisoning in Serbia".

Projekat zajednički podržavaju fondacije MAVA i Fondacija za zaštitu lešinara.

Prema dostupnim podacima prvo organizovano trovanje divljih životinja, u ovom slučaju vukova, zabeleženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je krajem 19. veka u Vojvodini kada je korišćen strihnin.

Posle Drugog svetskog rata sprovođenje su akcije trovanja grabljivaca koje su dovele do masovnog izumiranja skoro svih vrsta lešinara na našim prostorima.

Od 1975. godine trovanje grabljivaca je zakonski zabranjeno, međutim, tradicija korišćenja otrova u rešavanju sukoba sa divljim životinjama još nije iskorenjena.

U današnje vreme glavni razlog za postavljanje zatrovanih mamaca je i dalje sukob sa grabljivcima poput vuka, lisice i šakala, a u poslednje vreme otrovni mamci su sve češće namenjeni napuštenim i vlasničkim psima. Zatrovani mamci se koriste podjednako i u gradskim kao i u seoskim sredinama i to zabrinjava, jer je postavljanje otrova na javnim površinama ne samo zločin protiv prirode, već i zločin protiv javnog zdravlja.

"Istraživanjem i sakupljanjem podataka razumećemo povod i okolnosti pod kojima dolazi do namernog i nenamernog trovanja ptica i drugih životinja. Faktori koji su već prepoznati kao povezani sa slučajevima trovanja ptica su trovanja ostalih životinja (domaćih i divljih), pojave nekontrolisanih odlagališta životinjskog otpada i napadi grabljivaca (vukova, napuštenih pasa) na divljač i domaće životinje", kaže Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Nesavesno korišćenje pesticida, kaže, naročito onih zabranjenih, takođe dovodi do stradanje divljih životinja.

Zabranjeni pesticidi i otrovi se koriste za pravljenje otrovnih mamaca sa ciljem da usmrte divlje i domaće životinje. Veliki problem predstavljaju otrovi kao što su derivati karbofurana i strihnina, koji se mogu kupiti nelegalno. Iako je Furadan, derivat karbofurana, zabranjen za prodaju još 2014. godine i dalje se dešavaju slučajevi trovanja ovom supstancom.

Posledice dugogodišnje "tradicije" trovanja živog sveta u našoj zemlji posebno su drastične po populacije ugroženih vrsta ptica.

U periodu od 2000-2018. godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zabeležilo je 206 slučajeva trovanja ptica u kojima je stradala 2.049 jedinki u okviru 40 vrsta ptica.

Najčešće žrtve trovanja su ptice grabljivice koje su jedna od najugroženijih grupa ptica.

Trovanje ostaje jedna od glavnih pretnji po opstanak divljih ptica u Srbiji.

"Smatramo da je ovo problem koji se mora rešavati zajedničkim naporima svih nadležnih institucija. Do rešenja se može doći uključivanjem poljoprivrednika, lovačkih udruženja, organizacija civilnog društva kao i upravljača zaštićenih područja", zaključuje Aleksa Vukićević u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.