Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2021, 12:23

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom Sadu

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada i Centar za međunarodnu javnu politiku organizuju akciju davanja krvi u Novom Sadu.

Namensko vozilo za prikupljanje krvi biće parkirano u subotu, 10.04. u centru Novog Sada na Trgu slobode u terminu od 10 do 14 časova.

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi. Obzirom da se veliki broj građana vakcinisao Covid 19 vakcinom, preporuka je da davaoci krvi koji su primili Pfizer ili Sinofarm (kinesku) vakcinu ne moraju da odlažu davanje krvi, dok davaoci koji su primili Sputnik V ili AstraZeneca, davanje odlože za 2 nedelje.

“Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi na zalihama. Krv i komponente krvi su potrebne za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, kao i za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije“- podsetila je Zorica Bjelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

· Da li znate da samo 3% stanovnika u Srbiji daje krv, ostalih 97% očekuje da krvi uvek bude u slučaju da baš njima zatreba.

· Jednim davanjem krvi spasavate 3 života.

· Operacija ne može da se zakaže ukoliko nema krvi na zalihama

Pomozite da krv čeka pacijente a ne pacijenti krv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu u centru Novog Sada

Izvor: Radio 021, 09.Apr.2021

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada i Centar za međunarodnu javnu politiku organizuju akciju davanja krvi u subotu 10. aprila u Novom Sadu...Kako se navodi u saopštenju Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, namensko vozilo za prikupljanje krvi biće parkirano u centru grada...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.