Izvor: Magyar Szó, 13.Okt.2014, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati su istrajni

Advokati u Srbiji su obustavili rad pre otprilike mesec dana, a i dalje su jedinstveni i istrajni u svojim zahtevima. U proteklom periodu su od 1800 članova Advokatske komore Vojvodine samo protiv trojice podnete disciplinske prijave zbog toga što su prekršili unutrašnji pravilnik koji se odnosi na prekid rada. U slučaju Advokatske komore Srbije ( koja sa vojvođanskom komorom broji 8500 članova) se za sada ne zna koliko je njenih članova prekršio ovaj pravilnik.

O tome šta tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << zahtevaju advokati, za „Mađar so” je govorio subotički pravnik, član upravnog odbora vojvođanske komore, Laslo Joža. Jedan od zahteva se odnosi na izmenu Zakona o javnim beležnicima, kojim bi se advokatima vratila oduzeta ovlašćenja. Zahtevaju istovremeno i donošenje zakona koji bi omogućio izbalansiraniji rad advokata i javnih beležnika. Pored toga su nezadovoljni i novim nametima za paušalni porez, zahtevaju povlačenje nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Na pitanje koja su prava izgubili advokati uvođenjem institucije javnog beležnika, Joža odgovara da, u Zakonu koji se odnosi na rad javnih beležnika, odnosno izmeni Zakona o prometu nekretnina, stoji da svaku pravnu radnju, sastavljanje svakog ugovora koji se odnosi na promet nekretnina bude isključivo u nadležnosti javnih beležnika. „To ne znači samo da od prvog septembra advokat nema mogućnost da sastavi pravosnažni kupoprodajni ugovor, ili ugovor o poklonu, ugovor o podeli itd., nego znači i da takve ugovore mogu sastaviti isključivo izabrani javni beležnici. Što se izdataka tiče, uvođenje institucije javnog beležnika znači suviše veliko opterećenje prvenstveno za ugovore male vrednosti kao što su, na primer, ugovori o poklonu između rođaka. Samo jedan primer: overa ugovora o poklonu umesto ranijih 1970 dinara od sada košta 19 hiljada dinara. S obzirom da je trenutno imenovano samo sedamdesetak javnih beležnika, danas se mora tražiti termin za bilo kakav ugovor nedeljama unapred. Zakon je nepovoljan i u drugom pogledu- do sada je advokat, ako ga je potražila stranka, razgovarao sa istom i pokušavao pronaći najbolje pravno rešenje za nju. Javni beležnik nema tu mogućnost, njegov jedini posao je da ugovor sastavi po želji stranaka. A ne obazire se ni na kasnije obaveze stranaka, ne pomaže im, na primer, u uređenju katastarskih poslova itd. Ovo će prouzrokovati to da će stranke i ubuduće morati da se obraćaju advokatima” – naglašava Joža.

Možemo zaključiti da su uvođenjem institucije javnog beležnika na gubitku i advokati i građani – potonji zbog povećanih troškova i zbog manjka mogućnosti. Treba napomenuti da je zbog uvođenja ovog sistema i država na gubitku. Joža navodi primer osnovnog suda u Subotici, koji je veliki deo svojih prihoda ostvarivao putem taksi za overu. Radi se o sumi od oko 30 hiljada evra mesečno, kažu upućeni, a navodi Joža. Deo ovih prihoda je ostajao sudu, a drugi deo je išao u republički budžet. Sad i sud i država ostaju bez ovog prihoda što znači veliki gubitak za sudove.

Na pitanje čije interese služi sistem javnog beležnika, ako su i država i advokati i građani na gubitku, Joža odgovara da ovaj sistem u ovoj formi nije dobar ni za koga. Može se desiti da Vlada ne popušta pred zahtevima samo iz nekog stručnog inata i u cilju održavanja političkog prestiža.

Trenutno se čini da nema izlaza iz ove situacije. Advokatska komora Vojvodine je mišljenja da pravosuđe ovo stanje može izdržati 30-40 dana, a nakon toga će situacija postati neodrživa, jer zločinci ne štrajkuju. „Izabrali smo ovu vrstu iskazivanja nezadovoljstva zbog činjenice da se pokazalo efikasnim. Kada su advokati pokušavali da pregovaraju, onda im je ministar pravosuđa samo pretio. Advokate je duboko uvredila i primedba da se uvođenjem institucije javnih beležnika u Srbiji ostvaruje vladavina prava. Tom izjavom vlast zapravo kaže da do 31. avgusta u državi nije bilo pravne sigurnosti. Danas se situacija čini bezizlaznom, svako se drži svoga stava, ali sam ja ubeđen da su advokati istrajniji. U rešavanju ove situacije, vlada ima odgovornost i mi smo ubeđeni da će pre ili kasnije učiniti odgovarajuće korake u tom pravcu” – izjavio je Joža.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.