Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2022, 09:39

Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da se na samitu u Ohridu regionalne inicijative Otvoreni Balkan, desio "zaokret na koji region treba da bude ponosan" a Evropa "videla jedan drugačiji zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti".

"Umesto o tome 'ko je prvi započeo rat' razgovaralo se o turizmu, slobodnom prometu, energetici, poljoprivredi, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi kao i infrastrukturi", rekao je Abazović u intervjuu za današnju "Politiku".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Abazović je još poručio da je "Crna Gora spremna da da doprinos jedinstvu i zajedništvu na zapadnom Balkanu", jer, kako je rekao, za njegovu zemlju "put u EU nema alternativu".

On je rekao da je "Otvoreni Balkan", na čijem je nedavnom samitu u Ohridu prisustvovao, "pronašla recept za budućnost", kao i da ta inicijativa može da postane most mira između Istoka i Zapada.

Crnogorski premijer je izjavio i da "kada se otvoreno razgovara o budućnosti Zapadnog Balkana, na sasvim drugačiji način od onoga koji je bio uobičajen, bez osvrtanja na teme koje izazivaju sukobe, onda svetu šaljemo sasvim drugačiju poruku" .

Abazovih je naglasio da je "u Ohridu je Evropa videla jedan drugačiji zapadni Balkan, koji ovoreno razgovara o svojoj budućnosti,rešen da zedničkim snagama prebordi nastupajuću ekonomsku krizu".

On je naveo da je samit u Ohridu video i kao priliku za jačanje dobrosusedskih odnosa, "nečega čime se zemlje zapadnog Balkana ranije nisu mogle pohvaliti".

"Mislim da je ovo prvi put da su se lideri zapadnog Balkana okupili i razgovarali o stvarnim potrebama svojih građana,opasnostima koje prete zbog najavljene krize i nedostataka osnovnih životnih namirnica i energenata na tržištu, ne bi li zajedničkim snagama predupredili sve negativne efekte koje će na Evropu imati ostaviti ruska invazija" rekao je Abazović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jun.2022

PODGORICA - Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da se na samitu u Ohridu regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", desio "zaokret na koji region treba da bude ponosan", a Evropa "vidjela jedan drugačiji zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.