ATP Pančevo upozorava na nelegalne prevoznike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ATP Pančevo upozorava na nelegalne prevoznike

Vozači i kondukteri Pančevačkog Auto transportnog preduzeća izloženi su sve učestalijim verbalnim i fizičkim napadima takozvanih "divljih" prevoznika. U poslednje vreme bilo ih je dvadesetak, a najnoviji se dogodio u Banatskom Brestovcu.

"Da li je kombista krenuo malo kasnije pa mu je autobus pokupio sve putnike i verovatno je zbog toga bio nervozan, sekao ga je uz put, kočio naglo i kada smo došli do Brestovca na stanicu kolega je otvorio prozor i kombista ga je udario >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kroz prozor", kaže Damir Mitrović iz sindikata voznog osoblja.

"Pojedini vozači su ugroženi pod pritiskom i pretnjama što se tiče vožnje čak i zastrašeni ako prenesu taj problem da li će posle biti ugroženi kod svojih kuća“, kaže Jovan Potkonjak, sindikat nezavisnost.

Pančevo ima oko 250 "divljih" prevoznika zbog kojih ATP mesečno ima gubitke od osam miliona dinara.

"Ne plaćaju poreze i doprinose, imaju neprijavljene radnike jer nemaju ni registrovano preduzeće, uzimaju keš, staju gde ne bi trebalo i još su dovoljno bahati i bezobrazni da napadaju naše vozače", kaže Mirjana Balog Kormanjoš zamenica direktora ATP-a.

Iako su svakodnevno na terenu četiri saobraćajna inspektora ne mogu da se izbore sa nelegalnim prevoznicima. I njima prete, cepaju im zapisnike, a bilo je i ozbiljnijih sukoba.

"Znaju i fizički da napadnu inspektore. U januaru i februaru došlo je do dva napada na saobraćajne inspektore i zbog toga smo podneli krivične prijave", kaže Milovan Ćirković šef inspekcijske službe.

U Rešavanje višegodišnjeg problema divljeg prevoza u Pančevu moraju se efikasnije uključiti sve nadležne institucije. Neophodna je veća pomoć policije i efikasniji rad prekršajnog suda. Ukoliko vozno osoblje ne bude adekvatrno zaštićeno najavljuje se štrajk.

Pre dve godine članovi sindikata ATP-a organizovali su protestnu vožnju do Vlade Srbije da predaju zahtev da im se pomogne. Prekršajni sud u Beogradu ovih dana doneo je presudu kojom organizatore vožnje proglašava krivim i kažnjava sa po 5 hiljada dinara jer nisu predali zahtev za protest.

U Pančevačkom Autotransportnom preduzeću su zbog ovoga dodatno ogorčeni jer ne vide epilog nastojanja da se reši problem koji imaju sa nelegalnim prevoznicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.