APV: Kuće na selu za još 74 bračna para

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2016, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APV: Kuće na selu za još 74 bračna para

Mladi bračni i vanbračni parovi iz Vojvodine, njih 74, dobili su danas sredstva za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, a za taj konkurs namenjen podmlađivanju sela, Pokrajinska vlada je iz budžeta izdvojila 68 miliona dinara.Cilj konkursa, koji je raspisan drugu godinu za redom, je trajno rešavanje stambenog pitanja mladih ljudi, kao i podmlađivanje sela i dolaska mladih stručnjaka u seoske sredine.

"Bez razvijenog i bogatog sela u kome će mladi ljudi da odrastaju, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rade i privređuju, nema budućnosti, ne samo u Vojvodini, nego u i celoj zemlji", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić na dodeli sredstava za kupovinu kuća.

Pokrajinski sekretar za provredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin kaže da je i drugom krugu bila velika zainteresovanost za ovaj program.

"Negde oko 350 bračnih parova širom Vojvodine se prijavilo na konkurs. Od tog broja, mi smo uz jasne kriterijume ko može da dobije pomoć, a ko ne, odabrali 74 kuće koje će dobiti 74 bračna para koji su prvi na listi", kaže Vasin.

Dodaje da će nakon današnjeg potpisivanja ugovora preko 150 dece otići da živi na selu.

"Prošli put je bilo negde oko 80 dece. Dakle, mi podmlađujemo sela. Sigurno je da rezultati ovog konkursa ukazuju da ga treba nastaviti i to još većim intenzitetom. Nadam se da će i naredna pokrajinska vlada, ma u kakvom sastavu bila, prepoznati važnost ovog projekta i da će ga nastaviti", kaže Vasin.

Nakon potpisivanja ugovora, uplaćuje se novac prodavcima kuća, mladi bračni parovi postaju vlasnici kuća, s tim što deset godina na kućama je hipoteka u korist Pokrajinske vlade. Nakon deset godina, ukoliko ostanu za to vreme da žive na selu, hipoteka će biti skinuta i oni će postati pravi vlasnici tih kuća.

U maju 2015, nakon prvog konkursa u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara, svoj dom na selu stekle su 42 porodice, a vrtići i seoske škole u Vojvodini postale su bogatije za oko sto dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.