AKTUELNO: U Srbiji više od 7.800 novozaraženih, umrle 63 osobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2021, 06:32

AKTUELNO: U Srbiji više od 7.800 novozaraženih, umrle 63 osobe

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.840 novih slučajeva korona virusa na osnovu 26.498 testiranih uzoraka, a preminule us 63 osobe.Na bolničkom lečenju je pacijenata, od kojih je 267 na respiratoru, objavljeno je na zvaničnom sajtu Covid-19.rs. Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 1.111.957, a 9.634 su preminule. Procenat smrtnosti je 0,87 odsto. Do sada je testirano ukupno 6.205.905 uzoraka.

Epidemijska situacija u Srbiji izuzetno je teška. Raste broj zaraženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i preminulih od posledica zaraze, ali i pacijenata na respiratoru.

Na to koliko je epidemijska situacija u zemlji ozbiljna, upozorava i broj dece obolele od kovida 19. Juče je devojčica od sedam godina, priključena na respirator na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

Ona je četvrto dete obolelo od koronavirusa koje je priključeno na respirator u tom institutu.

"U ovom poslednjem talasu, od 18. avgusta, imamo ubedljivo najteže pedijatrijske pacijente, često sa upalom pluća, to je naročito slučaj kod gojazne dece starije od 15 godina. Imaju obostrane upale pluća, klinička slika im liči na odrasle pacijente", kaže rukovodilac dečje kovid bolnice KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić.

Zbog sve lošije epidemijske situacije od vikenda su uvedene i kovid propusnice u ugostiteljskim objektima od 22 sata. Nevakcinisanima je neophodno da poseduju pi-si-ar ili antigenski test, urađen u nekoj od referentnih, odnosno, državnih laboratorija.

Od sinoć, onaj ko nema neku od navedenih potvrda plaća kaznu.

Iz Vlade napominju da testiranje ispred ugostiteljskih objekata nije validno.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je legitiman potez da država zaštiti zdravlje i živote građana, a kovid propusnice se uvode da se zaštite životi.

"Sačekaćemo sedam do deset dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propusnica, bićemo zadovoljni, a ako ne bude, Ministarstvo će na sednici Kriznog štaba tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere", istakao je Đerlek.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da iz dana u dan ne popušta veliki pritisak pacijenata na dve kovid bolnice - u Batajnici i Infektivnoj klinici.

Struka poručuje da je vakcinacija jedini način da se pandemiji stane na put.

15.35 - U Pčinjskom okrugu 182 novozaražena

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid-19 testirano je 577 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga, a analize su pokazale da su 182 zaražene koronavirusom.

15.30 - Na Kosovu i Metohiji 20 novih slučajeva kovida

Na Kosovu i Metohiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 20 novih slučajeva koronavirusa.

15.07 - U Zaječaru još 77 novozaraženih

U Zaječaru je u poslednja 24 časa na osnovu 181 novoobrađenog uzorka registrovano 77 zaraženih virusom kovid-19.

14.11 - U Čačku hospitalizovana 153 pacijenta, dve osobe preminule

U proteklom danu u čačanskoj Bolnici od posledica kovid infekcije preminule su dve osobe. Na kovid odeljenjima Opšte bolnice hospitalizovana su 153 pacijenta, a u respiratornom centru smešteno je 14 obolelih, od kojih je šestoro priključeno na respiratore. Takođe, hospitalizovano je troje kovid pozitivne dece na pedijatriji, dve trudnice i jedna pozitivna porodilja na odeljenju ginekologije.

14.00 - Dr Luković: Broj obolelih ne opada kako smo očekivali

Činjenica da od 6. oktobra do danas imamo gotovo kontinuiran broj obolelih u bolnicama, protivna je svim znanjima koja imamo o zaraznim bolestima, jer nikada pad nakon pika nije išao ovako sporo, rečeno je danas nakon sastanka Radnog tima za praćenje širenja virusa korona u Čačku.

12.56 - Kovid ambulanta u Subotici: Raste broj pregleda, odziv na prvu vakcinu simboličan

Kovid ambulanta Doma zdravlja u Subotici ovih dana obara sve rekorde od početka epidemije korona virusa. Sa druge strane vakcinacija se odvija veoma sporo, a najveće interesovanje i dalje vlada za treću dozu.

12.20 - U KBC Zvezdara 50 pacijenata na intenzivnoj, kapaciteti puni

U KBC Zvezdara hospitalizovano je 397 pacijenata zaraženih kovidom 19, a od toga 50 njih smešteno je na intenzivnoj nezi, sa teškom kliničkom slikom, izjavila je dr Vladanka Stefanović, anesteziolog i koordinator za kovid ove bolnice.

12.05 - Kosovo i Metohija: U srpskim sredinama 54 novozaražena, 1 osoba preminula

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji od prethodnog preseka registrovana su 54 nova slučaja korona virusa, a od posledica te infekcije preminula je jedna osoba, saopšteno je iz Kriznog štaba Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

11.53 - Rsovac: Stanje beba na respiratorima stabilno

Načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je danas da je šansa da se pojave teži slučajevi kod dece veća ukoliko je veći broj inficiranih u opštoj populaciji.

11.47 - Rsovac: Stanje beba na respiratorima stabilno

Načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj Snežana Rsovac izjavila je danas da je šansa da se pojave teži slučajevi kod dece veća ukoliko je veći broj inficiranih u opštoj populaciji.

10.12 - Zlatiborski okrug: U bolnicama više od 400 obolelih, dnevno oko 2.000 pregleda

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano je 412 pacijenata obolelih od kovida, od kojih je 21 na respiratorima, saopštio je jutros Zdravstveni centar Užice.

07.43 - Počelo kažnjavanje za neposedovanje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima

Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata počelo je sinoć od 22.00 sata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.