Izvor: Magyar Szó, 30.Okt.2014, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A koliko Vama vredi?!

Biblioteka „Eržebet Juhas”, u Bačkoj Topoli, između 23. i 31. oktobra organizuje vašar otpisanih knjiga pod naslovom „Koliko Vama vredi?”. Eva Narai, direktor biblioteke, kaže da pokušavaju prodati knjige koje je biblioteka otpisala. „Zakon nas obavezuje da konstantno obnavljamo fond knjiga te mi otpisujemo njige koje su građani „iščitali”, to jest, kojima eventualno nedostaje nekoliko stranica ili koje su se raspale. Imamo izdanja kojima je prošlo vreme, a pod tim ne mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << samo na knjige političke sadržine, već i na knjige tehničkog sadržaja, na primer, na one o popravci Trabanta. Nisu to izdanja koja svakoga zanimaju, ali se može desiti da nekome treba baš ta i samo ta knjiga. Od svake knjige moramo zadržati jedan primerak. U slučaju obaveznih školskih štiva je potrebno da imamo veći broj primeraka, ali promenom programa nastave ove knjige postaju višak. Mnogi poklanjaju knjige biblioteci, a ako se radi o izdanjima sa kojima već raspolažemo, onda prodajemo i ove primerke, naravno, uz dozvolu darodavca. Više puta smo već organizovali slične vašare”, napominje Eva Narai.

Cena knjiga se kreće između 20 i 100 dinara, ali zapravo je kupac taj koji odlučuje koliko mu vredi izdanje koje kupuje. Ove cene su simbolične, i još se nikada nije desilo da neko kaže da nema para za knjigu. Direktorka kaže da ove knjige svakako moraju da izbace iz fonda biblioteke, ali ne žele nikako da ih bace u smeće. Zbog toga se organizuju ovakvi vašari, gde svako može da odabere baš ono što mu je potrebno. Iskustvo pokazuje da je akcija veoma popularna, a zainteresovani obično kupuju više knjiga. Prvenstveno su zainteresovani stanovnici ovog mesta, ali na vašare dolaze i drugi građani iz drugih opština, a neretko i predstavnici institucija. Tokom jednog vašara proda se obično više od hiljadu knjiga.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.