Војводинашуме: Уништено преко 2.000 хектара шуме и није коначна процена

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 13:17

Војводинашуме: Уништено преко 2.000 хектара шуме и није коначна процена

Да природа и те како може да буде опасна, доказ је суперћелијска олуја која је погодила Србију претходних дана у два наврата и проузроковале губитак живота и огромну материјалну штету. Фото: Војводина уживо Јавно предузеће ,,Војводинашуме, процењује штету на терену. Ексклузивно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за портал Војводина уживо, поделили су информације тренутног стања настале штете на шумском фонду:
Колико је хектар шуме уништено током последње две олује у АП Војводини? Штете које су настале манифестовале су се у виду ветролома, ветроизвала и ветросавијања стабала. Евидентирање насталих штета ради се свакодневно користећи све расположиве ресурсе, а посебно високотехнолошке беспилотне летелице опремљене камерама високе резолуције.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Vojvodina uživo (@vojvodinauzivo.rs)


Имајући у виду обим шумских штета и чињеницу да снимање оштећених шума још траје, у овом тренутку можемо да констатујемо да су штете у шумама Јужнобачког округа до сада констатоване на 1300 ха (потпуна штета), а укупна штета, која укључује и делимична оштећења шумских састојина иде и преко 2000 ха. На подручју Срема нису констатоване тоталне штете шумских састојина, шумских комплекса, али јесте оборен велики број стабала, углавном храста лужњака, неправилно распоређених на ширем подручју од око 15.000 ха. Ово су прелиминарни подаци, а евиденција штета је још у току.
Бачка Паланка је највише погођена, каква је тамо ситуација? На територији општине Бачка Паланка до сада је евидентирано 450 ха потпуних штета, али треба имати у виду да снимање штета још увек траје, те ће коначан обим штета бити и већи.
Sutra oblačno, vetrovito, osetno svežije, mestimično pljuskovi i grmljavina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Војводинашуме: Уништено преко 2.000 хектара шуме и није коначна процена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.