“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ - Novi Sad u narandžastom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ - Novi Sad u narandžastom

Zgrada Pokrajinske vlade Vojvodine će od 25-og novembra biti u znaku narandžaste boje, u cilju skretanja pažnje na trajanje kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. U Srbiji je u proteklih deset godina ubijeno 350 žena, a samo u toku ove godine, njih 28.

Nasilje nad ženama i devojčicama, jedan je od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava, a u protekloj godini u Srbiji je stradalo 28 žena.

“Podaci pokazuju da je svaka treća žena u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji prebijena ili je doživela neki od osnovih oblika nasilja. Podaci govore da su među nasilnicima uglavnom muškarci, a da su žene najčešće žrtve nasilja u porodici”, izjavio je Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman.

95 odsto ubijenih žena nije se obratilo za pomoć institucijama, a iz Zavoda za ravnopravost polova Vojvodine navode da je upravo to pitanje koje treba da zabrine celokupno društvo.

“Takođe, od ovih 28 posto ubijenih žena, to su medijske analize jer zapravo pravih institucionalih analiza nema. Zapravo, ne možemo znati u ovom trenutku koliko je žena umrlo trpeći nasilje”, rekla je Divna Milović iz Zavoda za ravnoopravnost polova.

7-og decembra biće predstavljeni rezultati istraživanja Istambulske konvencije donete 1. jula 2017. godine, a cilj je prikazati dokle je naše društvo stiglo kada je u pitanju sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama.

Nizom edukativnih predavanja u Novom Sadu i u još 13 opština, biće obeleženo 16 dana aktivizma, koji treba da traje i tokom svih ostalih dana u godini, jer je poražavajuća statistika o broju ubijenih žena u Srbiji jedan od najvećih problema našeg društva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.