13 dobitnika ekološke nagrade Zeleni list, tri zagađivača dobila Crni list

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2021, 19:49

13 dobitnika ekološke nagrade "Zeleni list", tri zagađivača dobila "Crni list"

U Sremskim Karlovcima dodeljena su i ove godine tradicionalna priznanja Zeleni i Crni list. Naime, već skoro četiri decenije Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine. Tim priznanjima ukazuju na one koji su svojim delovanjem unapredili životnu sredinu, ali i na zagađivače.

U prethodnom periodu pojedinci, udruženja, građanske inicijative borili su se za očuvanje životne sredine, ukazujući na zagađenost vazduha, uništavanje voda, zagađivače. Stop kafileriji, Eko straža, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pravo na vodu, Podrinjski antikorupcijski tim neki su od trinaest dobitnika priznanja Zeleni list. Upravo to buđenje svesti građana obeležilo je prethodni period kada je reč o zaštiti životne sredine.

“Dobro je da se mali čovek pokrenuo i da je spreman da uzme učešće u rešavanju problema a time ima više prava da govori o probelemima iz svoje okoline”, kaže predsednik Pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić.

“Ja sam rekao da će posle mnogih ideologija ostati samo jedna, a to je ekologija. Nismo se nadali da će to biti tako brzo. Sada su svi preokupirani temom životne sredine”, napominje glavni i ogovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Konjevac.

Svest građana je viša, ali i broj zagađivača je veći. Nekada su Crnim listom ukazivalI na jednog zagađivača, a ove godine ih je tri. Tako je zbog nebrige Crni list pripao opštini Prijepolje, Republičkoj veterinarskoj inspekciji i kompaniji Serbia zijin cooper Bor.

Ovu akciju podržao je i Savet Evrope.

“Sve vidljivija postaje veza između ljudskih prava i životne sredine. Na primer, ako je voda prljava može da vam naškodi, tako da onemogućava da uživate ljudska prava. Tako da veza između životne sredine i ljudskih prava postaje sve dominantnija”, kaže Tobias Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu.

Dodeljena su i specijalna priznanja Zeleni list, ambasadi Švedske i Miodragu Obradoviću, pioniru u pošumljavanju goleti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.