Željski: VBA utvrdila šta je bio predmet primopredaje, ne mogu da kažem da li je potpukovnik na slobodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2019, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Željski: VBA utvrdila šta je bio predmet primopredaje, ne mogu da kažem da li je potpukovnik na slobodi

Vojno-bezbednosna agencija utvrdila je šta je bio predmet primopredaje između ruskog obaveštajca i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije, rekao je danas načelnik Uprave za analitiku Bezbednosno-informativne agencije Relja Željski povodom afere ruske špijunaže.

Na pitanje da li srpske službe znaju šta se nalazi u crvenoj kesi koju je sa sobom odneo ruski agent, a vidi se na objavljenom snimku, Željski je rekao:

"Vojno-bezbednosna agencija ustanovila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je više kontakata ruskog obaveštajca i čoveka iz Srbije i između ostalog utvrdila i šta je bio predmet njihove primopredaje", ali nije dao više podataka.

Stejt department zabrinut zbog ruskog uplitanja u Srbiji

SAD su izrazile zabrinutost zbog ruskog uplitanja u Srbiji i podržava Beograd da istraži špijunsku aferu u koju je uključen ruski obaveštajac, saopštio je portparol Stejt departmenat za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Zabrinuti smo zbog izveštaja o nepriličnom ruskom uplitanju u Srbiji. Sjedinjene Države podržavaju napore Srbije da istraži ovaj incident i podstiču Vladu da odgovorne za ove nezakonite aktivnosti smatra odgovornim, u skladu sa vladavinom zakona", saopštio je portparol Stejt departmenta.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, "ruska vlada nastoji da destabilizuje Evropu vojnim pritiskom, zlonamernim sajber aktivnostima i malignim uticajem u mnogim zemljama koje su saveznici, partneri i prijatelji Amerike".

"Sa ruskom vladom smo bili jasni na najvišim nivoima: morate prekinuti svoje destabilizujuće aktivnosti širom sveta", navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta dostavljenom RSE.

Naše službe su bile na licu mesta tokom primopredaje, ali nisu snimile događaj zbog kontrapratnje ruskog obaveštajca, kazao je rekao načelnik Uprave za analitiku BIA gostujući na TV Prva.

On je potvrdio da ruski agent potpukovnik Georgi Viktorovič Kleban, koji se nalazi na snimku, više nije u Srbiji, ali da je Vojno-bezbednosna agencija u sadejstvu sa drugim službama prikupila značajan fond saznanja o njegovoj obaveštajnoj delatnosti na području Srbije.

Upitan zašto naše bezbednosne službe nisu snimile sporni sastanak iako su bile na licu mesta, Željski je rekao da je ruski agent imao kontrapratnju.

"Ti sastanci su više navrata dokumentovani, ali ovde su se nalazila i druga lica kao kontrapratnja ruskog obaveštajca i svojim prisustvom pokrivali i opservirali kontakt koji je on u tom trenutku realizovao kako bi kontakt bio obezbeđen i kako bi eventualno uočili i srpske bezbednosne strukture, odnosno da li su i na koji način angažovane u ovom slučaju", rekao je Željski.

Zato su naše bezbednosne strukture bile oprezne, kako bi one uočile kontrapratnju, a ne ona njih, pojasnio je načelnik.

Jedan od kontakata ruskog agenta, odnosno čovek koji je sa njim sarađivao i koji se takođe nalazi na snimku jeste penzionisani potpukovnik Vojske Srbije, koji je spomenut samo inicijalima.

Željski je potvrdio da je on dostupan našim državnim organima ali da ne može da kaže da li je na slobodi, jer to izlazi iz okvira rada Bezbednosno-informativne agencije, ali se nalazi u "području i delokrugu rada struktura koje se time profesionalno bave i koje će taj slučaj tretirati na najbolji mogući način".

Željski je rekao da je moguće i da je Kleban dvostruki agent, budući da "obaveštajni kontakti i njihovo odvijanje dopire do onih granica do kojih je doprla sama mašta obaveštajca i službe koja kontroliše i usmerava taj kontakt".

O tome koja služba je napravila snimak i pustila ga u javnost, Željski je rekao da sada dosta znaju i o tome, da se taj mozaik jasnije sklapa, ali da na tu temu iz opravdanih operativnih razloga ne može da priča, jer je slučaj "živ" i mora vrlo "oprezno i staloženo da se komentariše kako se ne bi narušili interesi Republike Srbije".

Na pitanje kako strane službe vrbuju ljude u Srbiji, Željski je pružio slikovit primer u vidu anegdote koju neki vezuju i za samog Staljina.

"Uglavnom prođe novac, kao u ovoj aferi, ako ne prođe novac - prođe žena, tamo gde ne prođu ni novac ni žena - prođe Marks", rekao je Željski, pojašnjavajući da to znači da je u pitanju ili finansijski interes, ili neka kompromitujuća situacija ili - ideologija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.