Zabranjen ulaz u kasarnu

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjen ulaz u kasarnu

Na kasarni "Arčibald Rajs" Vojska Srbije postavila natpis "zabranjen ulaz" i ojačala kapiju. Aktivisti "Društvenog centra", koji su izbačeni iz kasarne, traže od vlasti Novog Sada da je Grad otkupi i preda je omladinskim organizacijama.

Vojska Srbije je ojačala kapiju novosadske kasarne "Arčibald Rajs" iz koje je izbačena grupa omladinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aktivista koji su je samovoljno zaposeli decembra meseca.

Ispred kasarne "Arčibald Rajs" više nema protesta kakvih je bilo od petka, kada su vojna i civilna policija izbacile aktiviste.

Postavljen je natpis da je zabranjen ulaz u taj vojni objekat, a kapija je ojačana limom, pa se više ne može videti deo kasarne u kojem je bio alternativni kulturni "Društveni centar".

Inicijativu za formiranje "Društvenog centra" od tada su podržale mnoge nevladine organizacija i novosadski "Omladinski centar CK 13", a dan pre izbacivanja i Agencija Grada Beograda za evropske integracije i za saradnju sa udruženjima.

Kasarna "Arčibald Rajs", bivša "Maršal Tito", u širem centru Novog Sada, pet godina je prazna, a Vojska Srbije je ranije saopštila da namerava da je proda.

Aktivisti "Društvenog centra" su međutim tražili od vlasti Novog Sada da ne dozvole prodaju, već da Grad otkupi kasarnu i preda je omladinskim nevladinim organizacijama, pošto u Novom Sadu nema dovoljno prostora za njih.

"Društveni centar" je od 22. decembra do 13. januara, u manjem delu kasarne svakodnevno priređivao priredbe, nastupe žonglera, koncerte, humanitarne akcije. Aktivisti su uz to očistili krug kasarne od smeća i pokosili visoko šiblje i korov.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.