Vulin: Vojska intezivno jača, građani mogu biti mirni

Izvor: RTS, 29.Dec.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Vojska intezivno jača, građani mogu biti mirni

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sumirao je rezultate rada svog ministarstva u 2018. i ocenio da je protekla godina bila teška i puna bezbednosnih izazova, ali da je Vojska Srbije pokazala svoju snagu i intezivan napredak.
Aleksandar Vulin je naveo da će za narednu godinu budžet ministarstva odbrane biti 95,1 milijardu dinara, što je 35 odsto više u odnosu na 2018, a kao prioritete za 2019, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i naredne godine naveo je nabavku savremenog naoružanja, poboljšanje standarda pripadnika VS i infrastrukturne radove.

Ukazao je da je iz Rusije obezbeđeno šest aviona "mig 29", a da će iduće godine u okviru vojno-tehničke pomoći Belorusije biti isporučena četiri aviona "mig 29".
"Sa kompanijom 'Erbas' u toku je nabavka pet helikoptera H-145M, sertifikacija VZ 'Moma Stanojlović' kao regionalnog centra za održavanje helikoptera 'gazela', a zaključeni su ugovori o nabavci četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna helikoptera Mi-17V5, obnovljen je resurs osam aviona ORAO, za još četiri obnavljanje resursa je u toku, a u toku je i modernizacija aviona ORAO i G-4", rekao je Vulin na pres konferenciji na kojoj je predstavio rezultate rada Ministarstva odbrane u 2018. godini.
Dodao je da je u okviru vojnotehničke pomoći sa Rusijom potpisan ugovor za donaciju 30 modernizovanih tenkova T-72B12 i 30 modernizovanih borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2M koji stižu sledeće godine.
Takođe, u VS uvedeno je 29 novih sredstava NVO iz domaćeg razvoja (automobil terenski FAP 2832, modernizovani RS PVO KUB-M – radar P-40, osnova borbenog oklopnog vozila M-16, Komplet zaštitne balističke opreme M-17...), a u završnoj fazi ispitivanja nalazi se 16 sredstava NVO.
Vojska je, takođe, opremljena i novim streljačkim naoružanjem, termovizijskim, laserskim i optičkim nišanskim sistemima, balističkom opremom, padobranima, raketama i municijom svih kalibara.
Veće plate pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije 
Svim pripadnicima MO i VS, počev od 1. januara 2018. godine, povećane su plate 10 odsto, a od 1. januara 2019. plate će biti povećane još devet odsto.
"U 2012. godini plata za oficire bila je 558 evra, a u januaru 2019. godine biće 681 evro. Takođe, rezerve hrane popunjene su 100 odsto, dobijene su nove uniforme, neke jedinice su same dizajnirale svoje uniforme u skladu sa potrebama i zahtevima, nabavljeno je 37.000 novih pari čizama", naveo je Vulin.

Kako je rekao, opremanje i naoružavanje vojske dobra je vest za sve koji žele mir, jer sa jakim vojskama niko ne želi da razgovara jezikom sile.
Ove godine četrdeset jednom aktivnošću obeleženo je sto godina od završetka Prvog svetskog rata, a izvedene su i združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018", na kojoj je učestvovalo 8.000 pripadnika VS na 10 lokacija u Srbiji, izvedena je i taktička vežba sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2018" gde je angažovano 837 pripadnika VS.
Takođe, pripadnici MO i VS učestvuju u devet multinacionalnih operacija, a u protekloj godini angažovano je 553 pripadnika MO i VS.
U Vojnoj akademiji renovirani su sportski centar, plato za postrojavanje, sportski tereni, deo nastavnih objekata i potpuno rekonstruisana pištoljska streljana, a prvi put od izgradnje, posle 50 godina, rekonstruisane su sve prostorije u prizemlju, četvrtom i petom spratu objekta Vojne gimnazije.
Takođe, prvi put od izgradnje rekonstruisani su objekti ergele i hipodrom u Karađorđevu i obnovljen vojni konjički sport posle 16 godina.
Izvoz naoružanja i vojne opreme premašiće 600 miliona dolara
Ministar je naveo i da će izvoz naoružanja i vojne opreme odbrambene industrije u 2018. godini premašiti 600 miliona dolara, dok je tokom 2017. godine izvoz bio 569,2 miliona dolara.
"Ukupna vrednost investiranih sredstava privrednih društava OIS u periodu od 2013. do 2018. godine iznosila je oko 141 miliona evra, pored toga Srbija je u 2017. godini direktno investirala još 47,5 miliona evra", naveo je Vulin i dodao da je od 2008. do 2012. godine ukupna vrednost samostalnih investicija preduzeća OIS bila oko 30 miliona evra, dok Srbija, kao njihov vlasnik, tada nije ulagala.
"Godišnje investicije u OIS od 2013. godine veće su od ukupnih petogodišnjih investicija u periodu od 2008. do 2012. godine. Ukupna vrednost izvoza naoružanja i vojne opreme Srbije od 2013. do 2018. godine iznosila je oko 2,4 milijardi dolara, a između 2007. i 2012. godine ukupan izvoz NVO bio je oko 973 miliona dolara. U odnosu na period od 2007. do 2012. godine povećan je izvoz za 247 odsto", istakao je Vulin.
Kao veoma značajno za prošlu godinu ministar je naveo izmene i dopuna zakona o ulaganju privatnog sektora u odbrambenu industriju kojima je ulaganja privatnog kapitala u OIS ograničeno na maksimalno 49 odsto.
Takođe, vojnomedicinske ustanove učestvovale su u 15 akcija besplatnih lekarskih pregleda tokom kojih je pregledano više od 5.000 građana, a tokom projekta "Vojni lekar na selu" u 43 akcija pregledano je više od 1.094 stanovnika, podeljeno je 184 paketa humanitarne pomoći u saradnji sa organizacijama Crvenog krsta.
Tokom "Otvorenih dana" u 13 akcija kasarne VS posetilo je više od 27.600 građana, a u cilju popularizacije vojnog poziva održane su promocije u 156 školskih ustanova na kojima je prisustvovalo 7.650 đaka.
"Naredna godina neće biti lakša od prethodne, biće pritisaka na Srbiju i pre svega na predsednika Vučića, ali mi ćemo još ojačati, naoružati se i pojačati svoju spremnost", rekao je Vulin.
Poručio je da građani mogu biti sigurni i mirni.
"Srbija kao vojno neutralna zemlja ne može da se osloni ni na koga, moramo da se spremimo za sve prilike, jer je Balkan takvo područje, a mi nećemo dobiti ničiju pomoć i moramo da se spremamo, jer smo sasvim sami", istakao je ministar i zaključio da opasnosti od separatizma na Balkanu uvek postoje, ali da za sada ne postoje pretnje oružanom agresijom. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Devet MIG-29 u letnom stanju, stižu i tenkovi"

Izvor: B92, 29.Dec.2018

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je vojni budžet za narednu godinu veći za 35 odsto u odnosu na ovogodišnji i iznosi 95,1 milijardu dinara...On je kazao da je on najvećim delom predviđen za plate, koje će biti uvećane za još devet odsto, ali i opremanje i naoružavanje vojske...Govoreći...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.