Izvor: Blic, 17.Jan.2018, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Vojska Srbije spremna da reaguje na bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti građana Srbije

Pripadnici Vojske Srbije pažljivo prate sva dešavanja u okruženju i u stanju su da reaguju na bilo kakvo ugrožavanje teritorije i bezbednosti građana Srbije, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je u kasarni "Stefan Nemanja" u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom rekao da se, posle ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reći da je situacija mirna i redovna.

On je poručio da je "Vojska spremna, osposobljena i dovoljno naoružana i opremljena da može da sprovede svako naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i državnih organa da odbrani teritoriju države, njen ustavni poredak i mir i stabilnosti celog prostora".

- Svi smo na velikom oprezu i danas smo tu da bismo se uverili u situaciju, borbenu gotovost naših jedinica i spremnost da reagujemo na svako ugrožavanje na ovom prostoru. Da se uverimo u našu sposobnost da reagujemo na bilo kakve pojave koje bi mogle značajnije da ugroze bezbednost svih Srba, bez obzira gde žive - rekao je Vulin.

Ubistvo Olivera Ivanovića mora biti rasvetljeno

Ministar odbrane Aleksandara Vulin izjavio je danas da je od našeg najvećeg interesa da se ubistvo Olivera Ivanovića rasvetli, da se sazna ko je to uradio i da za to bude kažnjen, te dodao da mi ne molimo nikoga da učestvujemo u istrazi ubistva, već zahtevamo da se našim organima dostave svi podaci.

Vulin je prilikom obilaska 21. pešadijskog bataljona u Raški na pitanje novinara da li jučerašnji atentat na Ivanovića ugrožava bezbednost u regionu, rekao da je reč o strašnom zločinu koji je uznemirio ne samo Srbe na KiM, već i svako ljudsko biće i da je danas u Raški upravo zbog jučerašnjeg događaja.

- Kada doživite da usred bela dana bude ubijen čovek i da dočekate da se takve stvari ponavljaju i dešavaju, onda morate da budete uznemireni. Svi smo mi uznemireni, naravno, ali svi državni organi Srbije spremni su da urade svoj posao da se počinioci pronadju, da budu kažnjeni i da se ovo više nikad ne ponovi - rekao je Vulin.

On je istakao da mi ne molimo nikoga da učestvujemo u istrazi, već zahtevamo da se našim organima dostave svi podaci, da se Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je nadležno za to monstruozno delo, dostave sve informacije i podaci, da možemo da radimo i da saznamo ko je ubio Olivera Ivanovića.

Dodaje da, ukoliko predstavnici međunarodne zajednice nisu u stanju to da urade, prepuste to nama.

- Onda priznajte svoj neuspeh, kao što niste bili u stanju, ili niste želeli, da saznate ko je ubio preko 1.000 Srba od trenutka kada je međunarodna zajednica preuzela odgovornost za život na prostoru KiM i za pravdu na tom području. Ako to niste u stanju da uradite, onda to prepustite nama, mi ćemo biti u stanju - rekao je ministar odbrane.

Vulin je naznačio da je od našeg najvećeg interesa da se taj monstruozni zločin rasvetli, da se sazna ko je ovo uradio, da zato bude kažnjen i da saznamo ko stoji iza ovoga.

"Niko neće stići do Niša"

- Srbija kao svoj najviši interes ima mir i stabilnost na prostoru KiM i zato ovo delo mora da bude rasvetljeno i kažnjeno - zaključio je Vulin.

Povodom izjave predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, on je poručio građanima Srbije da ne treba da budu zabrinuti ni jednog sekunda, "jer neće stići niko do Niša".

Predsednik DPK i kosovskog parlamenta, Veselji, izjavio je da "Kosovo slobodna, nezavisna i suverena zemlja", te da Srbija ne treba ni da pokušava da se vrati, jer se u tom slučaju "dobiti zasluženi odgovor svih Albanaca", koji se, kako je rekao, neće zaustaviti do Niša.

- Neće stići niko do Niša, niti da se pokrene ni da pomisli da bi mogao da stigne do Niša. Bezbednost, sigurnost i mir prepustite nama, Vojsci Srbije, državi Srbiji, prepustite svim našim organima. A vi formirajte Specijalni suda za zločine OVK i Zajednicu srpskih opština, to je odgovor koji od vas očekujemo, a s teroristima zna se kako se postupa - rekao je Vulin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.