Vulin: Vojsci od 1. januara najveće plate nego ikada; Sve u vezi sa stanom je rečeno!

Izvor: BKTV News, 15.Okt.2017, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Vojsci od 1. januara najveće plate nego ikada; Sve u vezi sa stanom je rečeno!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije od 1. januara naredne godine imati plate veće nego ikada.

To je ilustrovao podatkom da je u oktobru 2014. godine, pre smanjenja plata, profesionalni vojnik imao platu 34.611 dinara, dok će od januara naredne godine, nakon povećanje, ako ono bude linearno, primati 39.216 dinara.

Zastavnici će, umesto 47.262 dinara pre smanjenja, imati platu od 54.903 dinara, a >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << potpukovnik umesto 74.590, a primaće 87.350 dinara.

Vulin je, međutim, dodao da se lično zalaže za to da povećanje u Ministarstvu odbrane ne bude linearno, već da se prvo pomogne onima sa najnižim primanjima.

Ministar je, predstavljajući 100 dana rada ministarstva koje vodi, naveo i da su za tri meseca povećana dnevna naknada za rad na terenu i dnevna naknada za troškove za službu na posebnim vojnim objektima, koja od 1. septembra iznosi 1.100 dinara, umesto 800 dinara.

FOTO: Tanjug/Darimir Banda

Takođe, naveo je da je uvedena solidarna pomoć u slučaju rađanja deteta, u visini od 47.220 dinara, dok je na inicijativu vrhovnog komandanta u saradnji sa MUP-om i BIA započela izrada projekta dugoročnog stambenog zbrinjavanja pripadnika svih bezbednosnih struktura.

Istakao je da je nabavljena nova oprema, da je 1.500 vojnika opremljeno za hitno reagovanje, uz obezbeđenih šest novih Migova 29.

Bezbednosna situacija u Srbiji je u potpunosti stabilna, kontrolišemo migrantsku krizu i njene posledice i ne dozvoljavamo da se bilo kakva nestabilnost prelije na našu teritoriju, izjavio je Vulin.

Istovremeno, nabavljene su nove uniforme i čizme.

"Naš glavni zadatak je jačanje operativnosti, sposobnosti i modernizacija Vojske Srbije i poboljšanje materijalnog položja svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vosjke Srbije", podvukao je Vulin.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vucicću na njegovoj uporonosti da plate budu povećane za deset odsto, uprkos, kako je rekao, brojnim otporima.

Vulin je dodao da su za sto dana ispunjene sve obaveze, ali da se u tom periodu nisu pokrenule stvari koje nikad do sada nisu bile urađenje, te da sve urađeno ne bi bilo moguće bez rada njegovih prethodnika u poslednjih pet godina.

Ministar je dodao da je projekat opremanja 1.500 vojnika, odnosno, snaga Vojske Srbije za hitno reagovanje priveden kraju i biće predstavljen 20. oktobra.

"Ono što nas je sve obradovalo, to što je stiglo šest aviona MIG 29 iz vojno-tehničke pomoći, dogovorene sa Rusijom. Bilo je onih zluradih koji su govorili da nikad neće doći, a i kad dođu, da neće ništa valjati, a došlo je šest migova i, kako je rekao načelnik Generalštaba VS naše vazduhoplovtsvo je spašeno", rekao je Vulin.

Ministar je naznačio da je Srbija vojno neutralna i sarađuje sa svima, sa ODKB, NATO, s oružanim snagama SAD, Rusije, Kine i svim zemljama od kojih možemo da naučimo i koje hoće da uče od nas.

Kako je rekao, ukupana vrednost izvoza i izvoznih dozvola u 2017. godini je oko 764 miliona dolara, dok su direktna ulaganja države u fabrike odbrambene industrije Srbije oko 49 miliona evra.

FOTO: Tanjug/Darimir Banda

Naveo je da je rešeno stambeno pitanje za 173 pripadnika Ministarstva odbrane, VS i vojnih penzionera, uz značajna ulaganja u infrastrukturu.

Stalno je otvoren javni konkurs za prijem profesionalnih vojnika, a u VS je ove godine primljeno njih 1.114, dok je u procesu prijema još 867 osoba.

Posebno je istakao važnost učešća naših pripadnika u multinacionalnim operacijama i precizirao da su trenutno u deset multinacionalnih operacija UN i EU angažovana 344 pripadnika VS.

Istakao je i da je svih šest naših članova u Mirovnoj misiji u Somaliji dobro, nakon terorističkog napada.

"Sve u vezi sa stanom sam rekao!" 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je sve što je imao da kaže o kupovini stana već rekao nadležnim organima i javnosti više puta.

"Tako da se ne bih o tom pitanju objašnjvao i nadgornjavao ni sa vama, ni sa bilo kim drugim. Sve je već rečeno", rekao je Vulin odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji na kojoj je predstavio rezultate rada ministarstva koje vodi.

FOTO: Tanjug/Tanja Valić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin samo dan ranije je izjavio da se iskreno kaje što je rekao istinu kako je kupio stan i poručio da je stan kupljen pre šest godina kada nije bio u izvršnoj vlasti.

Upitan da li ima sertifikat za pristup podacima koji su državna tajna, Vulin je naveo da je podneo zahtev za njegovo dobijanje, koji je u proceduri, a da za svaki pojedinačan slučaj onoga što je držanva tajna dobija posebno odobrenje.

Na pitanje da prokomentariše izjave predsednika Vojnog sindikata Srbije da su pod pratnjom VBA, Vulin je rekao da VBA, ni bilo koji drugi organ, ne prati nikoga niti vodi računa o bilo čijem političkom delovanju.

Vulin je dodao da je "siguran da će brzo dobiti telegram podrške" sindikata zbog povećanja plata i dnevnica.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.