Vulin: Unapređenje verske službe u Vojsci

Izvor: RTS, 06.Okt.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Unapređenje verske službe u Vojsci

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je Trećem festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru i tom prilikom rekao da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, kao i da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika.
Aleksandar Vulin je u pratnji pripadnika Vojske Srbije obišao Sabornu crkvu, a zatim se sastao sa episkopom timočkim i arhijerejem nadležnim za rad vojnih sveštenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije Ilarionom, saopštilo je ministarstvo.

Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poklanjaju veliku pažnju verskoj službi.
"Sve verske konfesije su kod nas ravnopravne i zastupljene. Sve uživaju veliko poštovanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Srpska pravoslavna crkva kao stub našeg naroda i kao neko ko ne samo što čuva duhovnost našeg naroda, već i one tradicije koje su nas učinile velikim i vrednim jeste jedan od najvažnijih partnera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", rekao je ministar.
Naglasio je da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika.
"Kao što Vojska pomaže da steknete nova znanja i iskustva, tako će vam uvek pomoći da u potpunosti razvijete svoj duh i svoju ličnost, jer Vojska upravo za to i služi", istakao je ministar i dodao da Vojska Srbije izražava veliko poštovanje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svemu onom što je ona učinila za očuvanje našeg naroda i naše tradicije, dodavši da je siguran da će se saradnja između Vojske i Srpske pravoslavne crkve i dalje razvijati.
Episkop timočki Ilarion rekao je da je obeležen praznik Začeća svetog Jovana i obeleženo javljanje presvete Bogorodice u Zaječaru, kada je 1944. godine presveta Bogorodica zaštitila grad od bombardovanja, koji se od tada u Zaječaru svečano obeležava.

"Ujedno je danas i završetak Festivala hrišćanske kulture i mi smo počastvovani što su i vojna lica tu sa ministrom Aleksandrom Vulinom", rekao je episkop timočki Ilarion naglasivši da će, poput svojih prethodnika, svesrdno raditi na unapređenju saradnje sa Vojskom.
Festival hrišćanske kulture održava se od 20. septembra do 6. oktobra u Zaječaru u organizaciji eparhije Timočke i uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije. 
Ovogodišnji Festivalski dani bili su bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima –predavanjima eminentnih govornika, konceratima i promocijama novih knjiga savremenih autora. 
Osim toga, održan je i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma. U programskoj ponudi izdvojili su se Dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečja nedelja, kao i nastupi kulturno-umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin: Unapređenje verske službe u Vojsci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2018

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas Trećem festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru i tom prilikom rekao da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, kao i da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika...Vulin je u pratnji pripadnika Vojske Srbije obišao Sabornu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.