Predsednik Vučić:Vojna vežba na Pešteru pokazala je snagu države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2021, 10:02

Predsednik Vučić:Vojna vežba na Pešteru pokazala je snagu države

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021” - najveća u poslednjih nekoliko decenija, okončana je na vojnom poligonu na Pešteru.

Na vežbi “Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije“, učestvovalo je 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske.

Pre početka vežbe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Snaga naše vojske biće drastično uvećanja i izmenjena u narednih devet meseci, najavio je predsednik Aleksandar Vučić ocenjujući da povećana snage vojske pokazuje i snagu države jer, kako je kazao, to ne bi bilo moguće da nije veće finansijske snage.

Vučić je nakon vojne vežbe Munjeviti udar na Pešteru kazao da će država nastaviti da ulaže u našu armiju.

"Ne interesuje nas da ikome pretimo, ne interesuju nas sukobi, ratovi, ali nas interesuje da uvek možemo da budemo u stanju da svoju zemlju i narod odbranimo. Ništa više od toga, ništa lepše od toga, ništa časnije od toga nije od toga", kazao je predsednik.

Zahvalio se pripadnicima Vojske Srbije koji su, kako kaže, fantastično izveli vežbu i ukazao je na ono što su svi danas mogli da vide.

U tom smislu naveo je da je po prvi put na našem nebu danas moglo da se vidi 11 migova 29, od kojih je osam "tuklo" raketama vazduh - zemlja, a tri koje nisu, a potpuno su modernizovani i vide sa svojim radarima do 110 kilometara daleko i bolje od ostalih.

Vučić kaže da je time lovačka avijacija Srbije dobila posebnu snagu kojoj nismo nikada bili blizu.

Takođe, na vežbi moglo se videti četiri G4, 25 lovaca ili bombardera u vazduhu, što je VS do pre nekoliko godina imala četiri, pet, i to manjeg kvaliteta.

"Ono što smo videli da moramo da radimo i pojačavamo jesu bespilotne letelice. Već smo nabavili nešto, naručili smo nove, naručićemo više", kazao je Vučić.

Ističe i posebno zadovoljstvo što je današnjem prikazu vežbe prisustvovao i komandant Kfora i poručuje da Srbija mora da sarađuje sa jedinicama Kfora.

Junaci sa Košara doprineli da danas imamo snažniju vojsku

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je posebnu zahvalnost herojima sa Košara za to što su danas prisustvovali vojnoj vežbi Munjeviti udar na Pešteru i poručio da su oni svojom borbom doprineli da danas Srbija ima neuporedivo snažniju vojsku.

Kako je kazao, nakon vežbe, danas je u Pešteru prisustvovalo 240 junaka sa Košara među kojima i sedmorica koji su bili na Košarama, a sa teritorije Crne Gore su.

"Posebno hvala tim junacima, tim ljudima koji su branili tada SR Jugoslaviju", kazao je predsednik.

Zahvalio im se za njihovo hrabro srce i za to što su danas na Pešteru.

"Video sam sa kakvom strašću su pratili sve ovo što su danas mogli da vide i video sam sreću i zadovoljstvo što je njihova vojska danas mnogo snažnija", kazao je.

Predsednik ističe da su upravo oni doprineli tome da imamo danas neuporedivo snažniju vojsku i to svojim ranama, požrtvovanošću i životima njihovih kolega.

Vučić je na kraju pozvao heroje sa Košara da se zajedno fotografišu uz reči da na taj način želi da pokaže koliko smo svi ponosni na njih.

Uradićemo put do Kumanica, samo da vidimo kada

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će biti urađeno devet kilometara puta do manastira Kumanica, a da će za sedam dana pisanim putem obavestiti monaštvo kada će to biti učinjeno, odnosno šta će se uraditi ove, a šta sledeće godine.

"Pogledaćemo i dobićete odgovor u narednih sedam dana i uputićemo pisani odgovor za Kumanice da ih obavestimo kada. Uradićemo svakako, ali samo da vidimo šta ćemo ove godine, a šta sledeće", kazao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje da li je do njega došlo pismo igumana manastira uz konstataciju da će ispasti "zlikovac ako kaže ne može", a ako kaže da može, "biće neozbiljan".

"Pokušaćemo da rešimo, danas smo u Buču dogovorili četiri kilometara, pa plus kilometar i 200 metara do Donjeg Buča, 2,5 plus 7,5 kilometara u Dežavi", kazao je Vučić i upitao kada su se u Srbiji radili toliki putevi.

"Nismo nikada", kazao je Vučić i podsetio da je Karajukića bunar urađen, kao i Dojiće.

"Razumem da svi hoće sve što nismo 70 godina radili. Mi smo izdvojili još 60 miliona evra, a ministar Momirović je rekao da će da vidi ako ne potroši da još ubaci, što će biti 100 miliona evra ukupno za puteve do kraja godine", kazao je Vučić.

Dodaje da ljudi samo puteve hoće jer vide da se sada zaista i grade.

"Nikada ne možete da postignete sve to da izgradite, konačno su mašine i u Kraljevu i počinju da vraćaju ono što je loše od poplava", kazao je.

Vojska spremna, čeka se komanda

Jedinice Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti za izvođenje združene taktičke vežbe na Privremenom poligonu „Pešter" po temi „Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije". Vežba će prikazati odlučnost i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa Ministarstva odbrane.

Jedinice čiju okosnicu čini Druga brigada kojoj su pridodati elementi drugih sastava Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uz sadejstvo sa jedinicama RV i PVO u toku ranih jutarnjih časova izvršile su finalne pripreme i čekaju komandu za početak vežbe.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske kao i borbeni sistemi koje razvija naša odbrambena industrija prikazaće vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom, ali i građanima Srbije koji će na Prvom kanalu RTS-a imati mogućnost da prate direktan televizijski prenos vežbe na Pešteru.

Posade tenkova T-72 MS javnosti će prvi put predstaviti borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno. Skupa će nastupati i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica biće da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja biće mehanizovana pešadija na „lazarima 3", „miloš", „MRAP 6x6" i „NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu će se, naravno, naći i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaće samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm „gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm. Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vreme od posedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazaće artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi „igla" na vozilima NTV te dobro poznati sistem „strala" 2M. Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

Ratno vazduhoplovstvo u gotovosti za poletanje

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje na aerodoromima "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i "Morava" čekaju komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu "Pešter".

Modernizovani lovac "mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu "Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa "orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju. Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama "maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion "galeb G-4".

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama "ataka" i nevođenim raketama S-8. Reč je o letelici koja se smatra samim svetskim vrhom u domenu protivoklopne borbe i neposredne vatrene podrške. Veštinu dejstva raketama "maljutka" demonstriraće posade helikoptera "gama".

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svoju ulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92 i "vrabac". Slika sa Ć-92 se upotrebom telekomunikaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu. Ovaj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Specifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T "super galeb" tegljač koji će vući metu "Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.