Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2024, 00:27

Vučić: Ulažemo 300 miliona evra u domaću namensku industriju

NIŠ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u kompleksu Niške tvrđave prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije. Prvi put predstavljen sistem za elektronska dejstva “repelent” namenjen za borbu protiv bespilotnih letelica.

Vučić: Ulagaćemo u “Zastavu Kragujevac”, jer je ona baza za našu vojsku

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će ulagati u proizvodnju oružja u Zastavu u Kragujevcu, jer je ona, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je rekao, baza za naoružanje Vojske Srbije.

Tokom prikaza naoružanja Vojske Srbije u Nišu, Vučić je rekao da je jako zadovoljan modularnom puškom proizvedenom u Kragujevcu.

“Ja sam bio skeptičan ali napravili smo odličnu modularnu pušku”, rekao je Vučić.

On je dodao da je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu bio jako zadovoljan kada ju je video, ali da je zamerio da nema transparentri okvir, a da sada ima i to.

“Zastava se mnogo popravila što se kvaliteta tiče, i što se tiče pištolja i pušaka. Treba onda da popravimo način i uslove rada i da vidimo oko plata”, rekao je Vučić.

Predsedniku je predstavljeno nekoliko novih tehnologija u “Zastavi”, a rečeno mu je da je “Zastava” jedno od pet preduzeća u svetu koje koristi neke nove tehnologije.

“Uskoro ću doći u Zastavu i onda ćemo da se dogovorimo koliko para da uložimo dodatno i da radite malo jače i da imate manje izostanaka. Da ne bude 30 odsto fabrike odsutno uvek. To da rešimo. Sve pare u ovom svetu ima da dobijate koliko vam treba, što vam treba, samo da nastavite još uspešno. A kvalitet je mnogo bolji. I pištolja i pušaka i svega drugog”, rekao je Vučić.

Predsedniku su zatim predstavljeni minobacači proizvedeni u “Prvoj petoletki” u Trsteniku.

Predstavljeni su mu i standardne granate dometa 400 metara, i nova dometa 800 metara.

“Sve što uradite nam je strašno važno za vojsku i domaću industriju. Ali moramo samo da napravimo veću efikasnost i da više možemo da proizvedemo. Da kupimo mašine i da napravimo nešto automatizovano”, rekao je Vučić i dodao da novac nije problem.

Predsedniku su zatim predstavljene nove uniforme M21, kojima bi trebalo da budu opremljeni regruti koji dođu na služenje vojnog roka.

Vučić je, kada su mu predstavljeni pištolji, rekao da više voli CZ, nego “Glok” koji je više zastupljen.

“Ne mislim da je Glok loš, samo ja nekako više volim CZ”, rekao je predsednik.

Komentarišući obučenost srpskih vojnika, Vučić je istakao da je izuzetno zadovoljan rezulatima “Kobri”, ali da je neophodno da se 72. brigada vojske ubrza.

“Gledao sam rezultate, Kobre dobro pogađaju, ali imaju problem sa brzinom, mnogo će morati da rade na tome. SAJ i Žandarmerija su bili dobri, ali 72. brigada će morati da radi na brzini”, rekao je Vučić.

“Srbija će uvek čuvati svoju neutralnost, ali i štititi svoje nebo i građane”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija uvek ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost, ali će štiti svoje nebo i svoje građane.

“Imaćemo dovoljno sposobnosti za to. Uvek dovoljno najmodernijeg naoružanja i uvek dovoljno hrabrih srca”, rekao je Vučić u Nišu gde je prisustvovao prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Predsednik je nakon obilaska, obraćajući se sa govornice zamolio sve prisutne da upute jedan veliki aplauz za pripadnike Vojske Srbije i vojnim veteranima koje je nazvao velikim borcima i junacima.

“Mnogo toga imamo da naučimo iz svoje prošlosti, ali čini mi se da ono što je najvažnije to je da gledamo kako da zemlju guramo napred, kako da ekonomski napredujemo, kako da razmišljamo o većim platama i penzijama, ali da nikad ne zaboravimo ono što je najviša vrednost Srbije, svih njenih građana, ali i srpskog naroda u celini, a to je sloboda”, ocenio je Vučić.

Predsednik je dodao da slobodu nikada i ni po koju cenu ne smemo da žrtvujemo.

“Zato sam ponosni predsednik Srbije koji danas može da kaže da je Srbija slobodna, nezavisna i da sama donosi odluke”, naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da su danas u Nišu prikazana neka od najmodernijih oruđa Vojske Srbije.

“Zamolio bih i sve naše radnike u fabrikama da nastave da rade, da proizvode najbolja oruđa i opremu, “noru”, “tamnavu”, “gvozdiku”, kako bi uvek mogli da čuvamo našu zemlju”, rekao je Vučić.

Predsednik je iskoristio priliku i sa govornice čestitao svim Nišlijama, ali i celoj Srbiji sutrašnji praznik – “Dan državnosti – Sretenje”.

“To je dan koji najrečitije govori o našoj istoriji, ali koji nam ukazuje i na put u budućnosti. Put Karađorđeve hrabrosti, put Miloševe mudrosti i uvek borbe za očuvanje srpske nezavisnosti i slobode”, poručio je Vučić.

Antidron sistem “Repelent” prvi put prikazan javnosti

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je i antidron sistem “Repelent”, koji je prvi put predstavljen javnosti.

Reč je o ruskom sistemu koji može da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, na teritoriji od 30 kilometara.

“Stigao je Repelent. Ovo je Repelent. Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan” istakao je Vučić.

Predstavnici Vojske Srbije su istakli da je sistem “Repelent” namenjen za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova, kao i vršenje statističke obrade podataka, održavanje nivoa pretnje i eventualno ometanje svih radiokanala upravljanja i kanala satelitske navigacije.

Tom prilikom je istaknuto da je cilj tog sistema odvraćanje potencijalnog napada bespilotnog drona, kao i da pokriva prostoraod 30 kilometara.

Reč je o sisistemu koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronski suzbija prenos podataka bespilotnih letelica.

“Repelent” je projektovan za elektronsko praćenje bespilotnih letelica na osnovu signala radio-elektronskih sredstava i suzbijanje njihovih sistema upravljanja, a razvio ga je 2016. godine Ruski naučno-tehnički centar za elektronsku borbu.

Sistem je težak više od 20 tona.

Vučić: Polažem velike nade u dron-kamikazu “gavran”, želimo ga u upotrebi

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ulaže velike nade u dron-kamikazu “gavran” koji je proizvod srpske kompanije “Jugoimport” i dodao da će država platiti koliko god je potrebno kako bi do maja ili juna sledeće godine ušao u upotrebu.

“Ja imam veliku nadu da ovo uradite. Gavran mi je velika želja i nada. Platićemo koliko god je potrebno samo da do maja, juna sledeće godine uđe u upotrebu”, rekao je Vučić tokom razgovora sa predstavnikom kompanije “Jugoimport”.

Predsednik se upoznao sa specifikacijama i mogućnostima drona “gavran”.

“Dron može odleteti do cilja koji je udaljen oko 50 kilometara, a nakon toga može da kruži oko deset minuta oko cilja. Za to vreme operator može pomoću kamere da posmatra cilj. To je vrlo moćno sredstvo koje cilj pogađa odozgo i protiv njega praktično nema zaštite”, objasnio je predstavnik kompanije predsedniku Vučiću.

On je dodao da “gavran” može uništiti svaki cilj do 50 kilometara, da će je plan da se u nekom narednom razvojnom periodu domet “gavrana” poveća na 150 kilometara.

Vučić je rekao i da je fabrika “Sloboda” Čačak trenutno najtraženija fabrika koju žele da kupe svi stranci, ali da je Srbija neće dati.

“Svi hoće da kupe ‘Slobodu’, mi je ne damo. Ne postoji fabrika koju traže stranci kao Slobodu i svi bi hteli da je uzmu”, rekao je predsednik.

Vučić je dodao da se i Zastava popravlja, što se kvaliteta tiče.

Vučić: Svi žele poslednju verziju oklopnog vozila “Lazara 3M”

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da svi žele da kupe treću, odnosno, poslednju verziju oklopnog trasnsportera pod nazivom “Lazar 3M”.

“Svi hoće trojku da kupe, niko ne želi prvu verziju. Kao što žele i produženu verziju ‘Miloša’ zbog većeg transporta vojnika”, rekao je Vučić.

Vučić je glavnim konstruktorima poručio da želi više inovativnih rešenja.

“Hoću više da se borite, da pratite šta se zbiva na ratištima širom sveta i da nam kažete šta da uradimo kako bismo bolje zaštitili našeg vojnika”, rekao je Vučić.

Istakao je da je cilj Vojno-tehničkog instituta da zadrži ljudi i okupi nove.

“Želim da mi na Vojno-tehničkom institutu ‘kupujemo’ ljude od drugih, a ne da drugi uzimaju ljude od nas”, kazao je Vučić.

Vučić: Svaki naš vojnik bi za godinu i po trebalo da ima po jedna dron “komarac”

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je i domaće bespilotne letelice kao što je “pegaz”, dronove “komarac”, “osicu”, “vrabac” i druge.

Predsednik je rekao da je dron “vrabac” već u serijskoj proizvodnji, ali da je veoma važno ulaganje u proizvodnju dronova “komarac”.

“Dron komarac – pokušaćemo za godinu i po dana svaki naš vojnik ovo ima. Dakle, da svaki naš vojnik ima ovaj komarac, sa bojevom glavom od 50 milimetara, koja može da uništi i oklopna vozila. Takođe, pravi ozbiljnu pometnju u pešadijskim redovima. I svaki vojnik bi ovo trebalo da ima”, rekao je Vučić.

Istakao je da bi onda i na više kilometara od puščanog dometa svaki naš vojnik mogao da pogodi neprijateljske snimače.

Vučić je obišao i dron “komarac 2”.

“Agresija na Srbiju poput one ‘99. godine ne bi bila više tehnički moguća”

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da kada bi neko pokušao da izvede agresiju na našu zemlju kakva je bila 1999. godine, tehnički ne bi mogao da sprovede na isti način.

“Kada bi neko pokušao da sprovede agresiju na Srbiju kao što je to bilo 1999. godine, tehnički ne bi mogao da je izvede na isti način. Morali bi da tuku spolja, iz daljine, iz Jadranskog ili Mediteranskog mora, krstarećim raketama. Da se pojave na 11 kilometara visine sa lakoćom, to više nije moguće”, rekao je Vučić.

Vuči je imao prilike da obiđe i sistem za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova Repelent, za koji je navedeno da vrši statističku obradu izviđanih podataka, klasifikaciju i određivanje nivoa pretnje, kao i eventualno ometanje kanala satelitske avijacije.

Kako je rečeno, cilj ovog sistema je odvraćanje potencijalnih napada neprijateljskog drona.

Vučić: Srbija značajan proizvođač artiljerijskih projektila u Evropi

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija sa proizvodnjom od više od 50.000 artiljerijskih projektila velikog kalibra značajna na evropskom nivou.

Vučić je rekao da će Srbija pokušati da dostigne proizvodnju artiljerijskog projektila od 100.000 komada godišnje.

“Juče je Šolc rekao da će pokušati da digne nemačku proizvodnju na 200.000 komada takvih najvažnijih artiljerijskih projektila, obično do 155 milimetara. Ako može Nemačka 300.000, mi ćemo 100.000 napraviti”, poručio je Vučić.

On je naglasio da je sa takvom proizvodnjom, Srbija značajan igrač na evropskom nivou.

“Naši proizvodi su značajno jeftiniji i mnogi ljudi misle da su naši najefikasniji. Zato što je naše raketno punjenje sigurno dobro i kod nas tu nema promašaja. Svi to hoće da kupe”, naglasio je Vučić.

Dodao je da je velika tražnja za municijom i oružjem uopšte, i da niko ne može da proizvede dovoljno.

“Da otvorimo još 10 fabrika, toliko ljudi vole da se biju po svetu, da je to čudo. Svi samo traže municije. Svima fali municije. Juče je nemački kancelar reagovao i rekao da mora Nemačka da podigne da bi mogla sebe da čuva. Naravno je da Ukrajini pomaže. Posao je posao, znate, nije svaki posao lep i lagan, ali mora se zaraditi pare, mora se živeti od toga”, konstatovao je Vučić.

Predsedniku je prikazan modernizovani “Oganj M17”, a on se posebno zanimao kod proizvođača da li mogu da unaprede i ubrzaju proizvodnju raketne artiljerije, i dobio je odgovor da, ukoliko se fokusiramo samo na proizvodnju Tamnave, može da se duplira u roku od godinu dana.

Predsedniku su zatim prikazane nove generacije termobaričnih raketa sa dva puta povećanom probojnošću, zatim stara i nova verzija BOV M86, vozila koja su bila u mirovnim misijama i koje će biti zamenjena “Milošem”.

Nove verzije BOV imaju povećanu zaštitu i od municije kalibra 20 mm sa bočne strane.

Zatim je predsedniku prikazana modernizovana Strela 10, kao deo trupnog PVO.

Vojnici su predsedniku predstavili i poslednju generaciju PASARS-a sa topom od 40 mm i protivokotnom raketom 2T, a opremljen je da može da gađa i ciljeve na zemlji i ciljeve u vazduhu.

“Nora, “gvozdika” i “tamnava” velika pojačanja za Vojsku Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su artiljerijski sistemi “nora”, “gvozdika” i “tamnava” velika pojačanja za Vojsku Srbije jer je u modernom ratu artiljerija ta koja suštinski pobeđuje.

“Artiljerija je uz tenkove, majka svih ratova. I to se sad vidi u Ukrajini. Možemo mi da volimo i dronove i helikoptere, ali artiljerija je suštinski ta koja pobeđuje na frontu. I, ovo su strašna pojačanja za nas,” rekao je Vučić u Nišu.

Predsednik je dodao da su novi artiljerijski sistemi značajna pojačanja za Vojsku Srbije.

“Pre dve godine smo prikazivali prototip Nore, a sada ih imamo već 24. Kada ubacimo “tamnavu” stićiće i “gvozdika” i to su stravična pojačanja za našu vojsku”, rekao je Vučić.

Tokom obilaska predsednik se obišao i višecevni artiljerijski sistem “tamnava” koje je predviđeno da kao najveće i najjače oruđe artiljerije u mešovitoj artiljerijskoj brigadi zameni sistem orkan.

“Tamnava ima veću vatrenu moć od “orkana”, može da nosi 96 raketa, 128 mm dometa 50 km ili one glavne 262 mm dometa 70 km. To će biti glavno oruđe”, objasnio je prilikom obilaska predsedniku Srbije pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Predsednik Vučić je dodao da je 30. januara na sastanku u Topčideru, na kome su predstavljeni rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu, napravljeni i novi planove i da je sada potrebno naporno raditi na njihovoj relizaciji.

Vučić: Uložićemo 300 miliona evra u novo domaće naoružanje za VS

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

“Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode”, rekao je Vučić tokom obilaska, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

“Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, Nora 70mm”, rekao je Vučić.

Pitao je proizvođače kada će sve to biti deo naše vojske i dobio odgovor da u Tehničko optini centar može da bude predat narednih meseci i da bi sve moglo da bude završeno do kraja godine.

Vučić je tokom obilaska tenkova rekao da bez obzira što se dosta ulaže u razvoj dronova, ipak, ništa ne može da se zauzme dok to nije zauzeo tenk.

Tokom obilaska vazduhoplovi Vojske Srbije nadletali su nad Niškom tvrđavom.

Prikazu vojne opreme u kompleksu Niške tvrđave prisustvovali su i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

U Nišu su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Posetioci su imali priliku da pogledaju i prikaz borbenih vozila BRDM-2MS, “Lazar”, “Miloš”, MRAP i “hamer”, zatim bespilotne letelice i dronove, kao i prikaz rada sa službenim psima. Izložena su i pešadijska sredstva – “Kornet”, “Fagot”, BGA 30mm, sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija koju koriste pripadnici Vojne policije.

Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije prikazali su streljačko naoružanje – automatske puške, snajpere, pištolje i puške, četvorocikle KVAD, NTV Zastava TERVO, kao i daljinski upravljanu električnu besposadnu zemaljsku borbenu platformu srednje veličine “mali Miloš“.

U Domu Vojske Srbije u Nišu ranije danas je otvorena izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom “Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti”.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Kragujevac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.