Vučić: Policiji su potrebni protivpožarni helikopteri, drastično ćemo povećati nabavke za vojsku tokom ove i sledeće godine

Izvor: TangoSix.rs, 09.Mar.2021, 09:02

Vučić: Policiji su potrebni protivpožarni helikopteri, drastično ćemo povećati nabavke za vojsku tokom ove i sledeće godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle subote na konferenciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je Srbija zainteresovana za nabavku protivpožarnih aviona. Komentar predsednika predstavlja prvo javno pominjanje ove vrste vazduhoplova kada su javno saopštena interesovanja za nabavke u pitanju.
– Posebno je razgovarano o naoružavanju i opremanju Vojske Srbije i Policije kojoj su potrebni protivpožarni helikopteri i da ćemo (o >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << tome) razgovarati sa našim francuskim i ruskim prijateljima i da ćemo drastično povećati nabavke za našu vojsku tokom ove i sledeće godine. – kazao je Vučić.
Predsednik države je tako kroz termine „francuski i ruski prijatelji“ zapravo pomenuo kompanije, proizvođače helikoptera Erbas Helikoptere i najverovatnije Ruske Helikoptere koji u svom portfoliju imaju i Kamov brend. Ovo je prvi put da je država zvanično iskazala zainteresovanost za ovakav tip letelice i to za jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova kojoj bi potencijalna nabavka ruskog helikoptera donela sedmi tip helikoptera u floti.
Rusko ili već imamo? Nakon pitanja da li je pominjanje potencijalne nabavke ruskog helikoptera uticaj novog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina (koji nije imao problem da javno prihvati prvi novi Zapadni helikopter nakon nekoliko decenija) ostaje ono bitnije – treba li Srbiji protivpožarni helikopter i da li je ruska tehnika pravo rešenje?
Iako ne možemo pričati o kategoriji protivpožarnih helikoptera kao previše zastupljenoj proizvodnoj niši (uglavnom se radi o već postojećim višenamenskim tipovima kojima se podvesuju vedra za gašenje požara) Kamov 32 u poslednjoj verziji A11BC intersantan je iz najpraktičnijeg i najbitnijeg kriterijuma – jedini je ruski helikopter koji je EASA sertifikovan. Odobrenje evropskog vazduhoplovnog regulatornog tela u domenu tip sertifikata jedan je od minimuma da Helikopterska jedinica MUP-a Srbija uopšte i razmatra kupovinu bilo kog pa i ovog helikoptera. Ovo poštovanje civilnih pravila osiguralo je ranije da jedinica ne trpi političke pritiske nakon kojih ginu ljudi.
Država može odlučiti da kupi letelicu koja ima EASA sertifikat i tako sebi reši dosta praktičnih regulatornih problema ili može staviti letelicu u posebne okvire, često vojne, ukoliko ona nije EASA sertifikovana – kao što je to slučaj sa najnovijom nabavkom u regiji.
Rusko rešenje, spremno za legalnu civilnu upotrebu / Foto: Ruski Helikopteri Potreba za nabavkom helikoptera isključivo ove namene tema je koja je već prisutna u Srbiji i to obično tokom leta, kada mejnstrim mediji svojom frekvencijom izveštavanja skrenu pažnju na letnji talas požara koji Srbiju ne pogađa svake godine. Međutim, kada se talas većih požara ipak dogodi, Srbija aktivira svoj sporazum o saradnji sa Ruskom Federacijom koja zatim šalje ozbiljniju vazduhoplovnu tehniku za gašenje požara u Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu što ne predstavlja prijateljsko-saveznički gest već čisto komercijalni aranžman.
Pominjanje „francuskih prijatelja“ odnosno zemlje koja je jedan od osnivača kompanije Erbas Helikopteri – Francuske, od strane predsednika možda je povezana i sa činjenicom da je u Marinjanu već počela proizvodnja tri helikoptera Super Puma naručenih i plaćenih od strane Srbije. Kako je Tango Six ranije pisao, sva tri H215 moći će da koriste vedra za gašenje požara do sada najvećeg kapaciteta u Helikopterskoj jedinici (koja ima zavidno iskustvo u gašenju požara helikopterima) od 4500 litara. Maksimalna nosivost spoljašnjeg tereta ovog tipa helikoptera je 4500 kg.
Helikopterska jedinica trenutno ima 7 helikoptera koji mogu da nose protivpožarna vedra. Sva četiri nova laka višenamenska H145M mogu koristiti vedro kapaciteta 1500 litara vode. Nešto manje vedro, kapaciteta od 1200 litara, kači se na tri višenamenska helikoptera AB-212.
Eskadrili MUP-a ne manjka iskustvo u HESL (Helicopter External Sling Load) operacijama / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Kada je vojska u pitanju, obe mešovite helikopterske eskadrile (mhe) RV i PVO opremljene su helikopterima koji mogu da koriste podvesne korpe za vodu. Niš i njegova 119. mhe imaju dva srednja transportna Mi-8T (HT-40) sa vedrima PPV-2000 kapaciteta 2000 litara dok se u sastavu 890. mhe na Batajnici nalazi pet srednjih višenamenskih helikoptera Mi-17V-5 (HT-49) koji imaju kanadska vedra HL-5000 kapaciteta 5000 litara uz ograničenje od 3500 litara zbog maksimalne nosivosti spoljašnjeg tereta Mi-17V-5 od 4000 kg.
Kako smo već istakli u nekoliko analiza posvećenih ovoj temi, gašenje većih šumskih požara najefikasnije se obavlja iz namenskih protivpožarnih aviona. Međutim, uz dobru organizaciju na zemlji (uočavanje i javljanje) helikopteri su nezaobilazni zbog mogućnosti da brže gase požare u nastajanju i tako spreče njihovo širenje.
Bonus nabavka Da su medijski nastupi predsednika države (uvek u integralnom obliku uživo prenošeni od strane Tanjuga) interesantni za tumačenje budućih nabavki, više puta smo dokazali. Nekada se te najave materijalizuju, nekada ne, ali su gotovo po pravilu uvek prepričana verzija razgovora koji se pre paljenja kamera dogodio sa minitrima ili sa pomoćnikom ministra.
To je bio slučaj i 25. decembra prošle godine kada je prilikom istovara donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata uživo zabeležena kratka konverzacija (23:45) Vučića, ministra odbrane Stefanovića i komandanta RV i PVO generala Žarkovića o potencijalnoj nabavci transportnih aviona.
Tango Six je nakon ovog događaja objavio seriju analiza o preko potrebnoj (pretpostavljali smo i za neko vreme poslednjoj) nabavci novog tipa aviona (Tekst 1, Tekst 2, Tekst 3).
Ispostavilo se da Srbija i dalje želi da kupuje.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Vučić: Policiji su potrebni protivpožarni helikopteri, drastično ćemo povećati nabavke za vojsku tokom ove i sledeće godine appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.