Vučić: Efikasno protiv terorizma

Izvor: Akter, 07.Dec.2015, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Efikasno protiv terorizma

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnja združena vežba "Štit" specijalnih jedinica vojske i policije na najbolji način pokazala da je Srbija sigurna i bezbedna zemlja

Vučić je, u izjavi novinarima posle vežbe, rekao da će država i dalje ulagati u novo oružje i opremu za specijalne jedinice, jer se tako efikasno može reagovati u suprostavljanju terorizmu.

Kako je istakao, važno je da se zemlja sačuva od bilo kakvih napada, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << pošto oni ne mogu da se predvide, bitno je da se zna kakav će biti odgovor i reakcija Srbije - brza,

jednostavna i efikasna.

Vežba je, prema njegovoj oceni, bila vrlo komplikovana i odvijala se u složenim uslovima, ali su pripadnici specijalnih jedinica vojske i policije, kao i Bezbednosno

informativne agencije (BIA) pokazali hrabrost, odlučnost i izvanrednu obučenost.

Najavljujući opremanje novim i boljim oružjem i opremom, Vučić je ukazao da Vojska Srbije i MUP ni sada nisu po tom pitanju mnogo slabiji od drugih.

On je rekao da je Vlada u petak donela odluku da Srpska banka odobri 10 miliona evra najvećim preduzećima namenske industrije, kako bi se proizvodilo novo oružje i oprema.

Mi ulažemo u vojnu industriju, to smo radili i to ćemo da radimo, naglasio je Vučić i najavio otvaranje nove vojne fabrike u Uzićima kod Užica, verovatno proširenje kapaciteta pogona u Velikoj Plani, kao i otvaranje jedne nove fabrike, za koju nije precizirao gde će se nalaziti.

Vučić je rekao da se u martu kreće sa serijskom proizvodnjom borbenog oklopnog vozila "Lazar 2", sada počinje proizvodnja haubioca "Nora", čime Srbija "može da se suprostavi svakom ko ima pancir haubice".

On je dodao da je izdvojeno 30 miliona evra da se kupi belgijska mašina za proizvodnju municije 12,7 milimetara, koja se jedina još ne proizvodi u Srbiji.

Do kraja januara stižu dva ruska helikoptera, dva nemačka do kraja sledeće godine, najavio je Vučić.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je prisustvovao vežbi, rekao je da je vrlo važno da narod u Srbiji i RS vidi sposobnost i organizovanost jedinica u

slučaju bilo kakvog terorističkog napada.

Kako je istakao, u RS je napravljen plan opremanja policije i u njemu će se biti maksimalno oslonjeno na nabavku oružja i opreme koji se proizvode u Srbiji.

Važno je da naša policija sarađuje sa svim službama u regionu, a prirosno smo najviše oslonjeni na Srbiju, konstatovao je Dodik.

Komandant Žandarmerije pukovnik Goran Dragović, koji je rukovodio vežbom, poručio je da građani Srbije treba da budu sigurni da imaju odlične specijalne jedinice, od kojih svaka pojedinačno uvežbava ono što je danas prikazano, a pokazale su da mogu i da zajednički dejstvuju.

Na vežbi, koja se odvijala na više mesta, prikazani su moguće situacije u kojima teroristi mogu da otmu avion, da uzmu taoce u vozu, napadnu štićenu ličnost ili se

zabarikadiraju u zgradi, a izveden je i napad na njihovo sklonište.

U vežbi je učestvovalo oko 700 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice, Žandarmerije, Policijske brigade Beograd i Interventne

jedinice 92, Vojne policije, Specijalne brigade Vojske Srbije, kao i BIA.

Vežbi su prisustvovali članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, policijsko i vojno rukovodstvo, kao i jedan broj poslanika u Skupštini Srbije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.