Vojske Srbije predstavlja nove helikoptere

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojske Srbije predstavlja nove helikoptere

Prezentacija novih helikoptera Mi-35M, H-145M i Mi-17 kojima je opremljena Vojska Srbije održava se na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici. Predstavljanju letelica prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.
Predsednika Vučića su sa karakteristikama četiri nova helikoptera Mi-35M upoznali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i predstavnici Ministarstva odbrane i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojske.

Prezentaciji helikoptera prisustvuju ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković. 
Novi helikopteri Mi-35M za Vojsku Srbije stigli su na aerodrom u Batajnici drugog decembra, pre nego što najavljeno tokom obilaska fabrike tog helikoptera u Rostovu na Donu.
Te letelice predstavljaju veliku razliku u odnosu na ono što je Vojska Srbije do sada imala. To se pre svega ogleda u opremi i prelasku sa analognog na digitalno.
Moći će da budu upotrebljeni u borbi u dnevnim i noćnim uslovima, kao i u složenim meteorološkim uslovima.
Helikopter Mi-35M je oklopljen - glavni sistemi, motor, rotor, kabina i piloti su zaštićeni.
Uz ovaj helikopter piloti će moći da dejstvuju na većim daljinama jer raspolaže termovizijom, televizijom, a opremljen je i naočarima za noćno letenje.
Prvenstveno je namenjen za protivoklopnu borbu, ali je osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudi, tereta i izviđanje iz vazduha.
Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnoj užadi ili sajlama.
Bogata oprema, poslednja generacija avionike
Posada helikoptera, pilot i pilot operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica ima oklop koji štiti posadu i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu.
Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.
Helikopter Mi-35M ima poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.
Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na sat i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara. S dopunskim rezervoarima goriva, to može da bude i do 1.085 kilometara.
Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.
Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja, uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljeni novi vojni helikopteri u Batajnici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2019

Novi ruski helikopteri Mi-35, Mi-17 i zapadnoevropski H-145 Erbas za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu Vojske Srbije predstavljeni su 7. decembra na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici kod Beograda. Četiri desantno-jurišne letelice Mi-35M, u vojnim krugovima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vučić najavio da će protiv njega i njegovog brata biti podneta krivična prijava zbog 'Jovanjice'

Izvor: Beta, 07.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će u ponedeljak protiv njega i njegovog brata Andreja Vučića krivičnu prijavu zbog slučaja "Jovanjica" podneti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (SNS), pošto to nije uradio niko od opozicionih lidera.Vučić je novinarima na vojnom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.