Vojska uređuje korito reke Toplice kod Kuršumlije

Izvor: JužneVesti.com, 24.Jul.2023, 13:16

Vojska uređuje korito reke Toplice kod Kuršumlije

Inženjerijska radna grupa Vojska Srbije iz sastava Treće brigade Kopnene vojske izvodi radove na uređenju korita reke Toplice u Kuršumliji, u dužini od 1,2 km. Radovi se izvode u saradnji sa zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću ”Toplica” u tom gradu.

U Vojsci Srbije naglašavaju da je ovo samo nastavak uspešne i dobre saradnje sa lokalnom samoupravom u tom gradu i podsećaju da je tokom prošle godine realizovano niz akcija na rasčićavanju reka i pritoka >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Kuršumliji i Topličkom okrugu.Vojska čisti korito reke Toplice; Foto: Vojska Srbije

Radovi se sprovode kroz projekat civilno-vojne saradnje Vojske Srbije, a u cilju preventivnog delovanja radi sprečavanja plavljenja u opštini Kuršumlija. Kroz izvođenje sadržaja obuke, inženjerijske jedinice rade na povećanju propusne moći rečnog korita i unapređenju nivoa zaštite priobalnog pojasa od pojava bujičnih poplava. Uz upotrebu savremenih inženjerijskih mašina radi se na uklanjanju nabujale vegetacije, naslage zemlje i drugog deponovanom materijalu iz rečnog korita, a otpad se odvozi kamionima lokalnog komunalnog preduzeća.- kažu u Vojsci Srbije.

Inače, Vojska Srbije ne tako retko preventivno svojom mehanizacijom deluje na sprečavanju bujičnih poplava, kako bi se otklonile mogućnosti nastanka istih i stvorili što povoljniji uslovi za odbranu od poplava, a time i sprovodi obuka inžinjerijskih sastava u svojim jedinicama.

Samo tokom prošle godine, na teritoriji Topličkog okruga inženjerci Vojske Srbije su pomogli stanovništvu preventivnim delovanjem u rasčišćavanju oko 1.000 metara korita i priobalja reke Toplice u Kuršumliji, očišćeno je priobalje reke Jošanice u dužini od oko 1.000 metara u Blacu, a u Prokuplju inženjerci su postavili privremeni most dužine 20 metara i nosivosti do 40 tona koji štiti arheološka nalazišta na brdu Hisar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.