Vojska stigla u Tekiju i Grabovicu

Izvor: RTS, 18.Sep.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska stigla u Tekiju i Grabovicu

Vojska Srbije s mehanizacijom i ljudstvom stigla je u poplavljeno područje i od sutra će čistiti ono što je voda nanela u Tekiji i Grabovici. Lekari u Kladovu su se čamcem uputili do udaljenih sela kako bi pružili pomoć meštanima. U Boljetinu kod Majdanpeka, gde je poplavljeno šezdesetak objekata, stanovništvu su najpotrebniji voda za piće i hrana.

Stanje u mestima ugroženim poplavama je bolje nego >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prethodnih dana, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. U ugrožena mesta dopremaju se pumpe, a stigao je i veći broj pripadnika Vojske.

Otvoren je namenski račun za donacije kako bi se pomoglo naseljima Boljetin i Oreškovica koja su ugrožena poslednjim poplavama.

Pomoć se može uplatiti na žiro račun: 840-3135741-62.

Marić je u izjavi Beti najavio da će danas biti uključene snažnije pumpe za ispumpavanje vode iz jezera koje se napravilo u naselju Grabovici, kod Kladova.

Prema njegovim rečima, stanje u ugroženim područjima je bolje nego prethodnih dana. Ističe da nema novih evakuacija i da je sada "fokus na mehanizaciji i snabdevanju stanovništva vodom i hranom u onim mestima i selima gde je još uvek nemoguće doći suvozemnim putem".

Od Grabovice ka Kamenici se putuje čamcem. Kamenica je potpuno odsečena, dok se do Grabovice može teretnim vozilom. Nedostaju hrana, hleb, voda, lekovi i gumene čizme. 

Meštani sela Podvrške snabdevaju se vodom iz cisterni i kažu da imaju dovoljno hrane za sebe, ali im je potrebna hrana za bebe.

U Tekiju je stiglo i oko 250 pripadnika Vojske, dok je 300 vojnika raspoređeno u okolnim mestima, koji će sutra od osam časova biti na terenu. Vojska je smeštena u Omladinskom kampu "Karataš", javlja izveštač RTS-a sa terena.

Stižu i dodatne policijske snage koje će obezbeđivati imovinu evakuisanih.

Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije očekuje da se dopremi još pumpi većeg kapaciteta, kako bi se što brže ispumpala voda i omogućilo građanima normalno kretanje, jer je put Negotin - Kladovo u prekidu na nekoliko mesta. Kaže da su se lekari u Kladovu čamcem uputili do udaljenih sela kako bi pružili pomoć meštanima.

Na području Majdanpeka posle obilnih kiša i danas je najteža situacija u selu Boljetin gde je poplavljeno šezdesetak objekata, a stanovništvu su najpotrebniji voda za piće i hrana.

U Boljetinu, čiji meštani su dobili struju, lokalni vodovod i dalje ne funkcioniše a putni pravac od tog mesta do Majdanpeka je prohodan za saobraćaj.

"Novih problema zbog poplava nema, a najteža situacija je u Boljetinu gde su voda i mulj ušli u šezdesetak objekata", rekao je Tanjugu sekretar privremenog Opštinskog veća Dejan Škorić.

Na području Negotina i danas se radi na saniranju posledica obilnih padavina i klizišta, a nastava je prekinuta u pet škola zbog dezinfekcije objekata. Situacija se stabilazovala i nema ugroženih domaćinstava.

Meštanima udaljenih sela je najpotrebnija voda za piće i hrana koja im se doprema.

Radi se na čišćenju kanala i vodotokova na području opštine kako bi se spremno dočekale nove padavine, najavljene za kraj vikenda. Neophodna je hitna pomoć nadležnih zbog odrona i klizišta na lokalnom putu Slatina - Urovice. 

Hidrometeorološki zavod upozorio je da su na Neri kod Kusića, na Karašu kod Dobričeva i na Brzavi kod Markovićeva vodostaji iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije.

Na Savi kod Šapca vodostaj će se kretati oko granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta naredna dva dana.

Na Peku vodostaj je u opadanju i nalazi se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.