Vojska priznala grešku vrednu 397.813 evra

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska priznala grešku vrednu 397.813 evra

Prodat kao građevina od 2.211,77 kvadrata, Klub Vojske Srbije u Čačku ima u stvari 1.600,85 kvm, pa je sad za razliku ponuđen deo kasarne

Čačak – Merenjem površine Kluba Vojske Srbije u Čačku utvrđeno je da, u odnosu na kupoprodajni ugovor po kome je zgrada plaćena, nedostaje 610,82 kvadrata. Ni prodavac (Ministarstvo odbrane) ni kupac (grad Čačak) za grešku nisu znali sve dok novi vlasnik nije pokušao da građevinu uknjiži kao svoj posed. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – Sa zamenikom gradonačelnika Čačka nedavno sam posetio Ministarstvo odbrane i sagovornici u Beogradu nisu sporili da je reč o grešci. Našem gradu je, pošto prodavac ne može razliku da vrati u novcu, ponuđen deo kasarne „Ratko Mitrović“ u Čačku – rekao je Ljubodrag Petković, sekretar Skupštine grada, juče na sednici Gradskog veća Čačka.

Većnici su jednoglasno predložili da Skupština Čačka, na prvoj sednici, prihvati ponudu Ministarstva odbrane.

Čačak je pre dve godine kupio Klub Vojske za 1.592.705,28 evra, i u ugovoru ja navedeno da objekat ima površinu od ukupno 2.211,77 kvadrata i 22,27 ari placa. Za zdanje u Sinđelićevoj 24 rukovodstvo grada odredilo je, na osnovu strategije razvoja Čačka, da nekadašnji Dom JNA bude preuređen za Gradsku biblioteku, koja je sada podstanar. Taj deo posla još nije počet, trenutno se vodi javna debata o idejnom projektu. – Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora nije merena površina zgrade. Procena vrednosti izvršena je u PU a podatke o površini dalo je Ministarstvo odbrane i verovalo se da su tačni, pa je Poreska uprava, na osnovu broja prijavljenih kvadrata, samo odredila ukupnu cenu – ističe Petković.

Tako je iz gradskog budžeta Ministarstvu odbrane, odnosno Direkciji za imovinu sa kojom je zaključen kupoprodajni ugovor, isplaćeno 1.592.705,28 evra.

Međutim, problemi su iskrsli već prilikom prvom pokušaja da se grad Čačak upiše u katastar nepokretnosti kao korisnik Kluba Vojske. Jer, ispostavilo se da je građevinska dozvola za Dom JNA, izdata 5. avgusta 1960. godine, glasila na 1.329 kvadrata, ali i da je negde izgubljena. A za dograđeni deo podruma, prizemlja i sprata, ukupne površine 122 kvadrata, nikad nije bila ni izdata. – Pošto su se pojavile razne nedoumice, obrazovana je zajednička komisija Ministarstva odbrane i grada Čačka, koja je sačinila zapisnik i utvrdila da je ukupna neto površina objekta 1.600,85 kvadratnih metara – naveo je Petković.

Kad je, nedavno, sveden novi račun, ispostavilo se da Vojska duguje Čačku 397.813,40 evra. Umesto novca, Ministarstvo odbrane ponudilo je Čačanima neizgrađenu parcelu od 1,53 hektara, koja je deo, i to manji, kasarne „Ratko Mitrović“ u naselju Alvadžinica. Međutim, ar zemlje na tom mestu vredi 4.000 evra pa cela parcela košta 615.480 evra. Čačak ima pet godina da otplati čitavu parcelu, s tim što su anuiteti za 2013, 2014. i 2015. godinu već isplaćeni kroz onu razliku za Klub Vojske, a još 217.666,60 evra Ministarstvu će biti uplaćeno 2016. i 2017. godine iz gradskog budžeta. Na tom prostoru gradiće se stambene višespratnice.

Rukovodstvo Čačka, inače, planira da otkupi i ostalu vojnu imovinu pošto je ovde još 2005. godine rasformiran garnizon, a kasarne „Ratko Mitrović” i „Tanasko Rajić“ su ostale prazne.

G. Otašević

objavljeno: 25.08.2012.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.