Vojska na prvoj vatrenoj liniji

Izvor: Politika, 06.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska na prvoj vatrenoj liniji

Na gašenju požara na Tari angažovano 210 vojnika, 13 cisterni i 42 druga vozila

Tara – Dok se kolona vojnih džipova strmim uzanim zemljanim putem, kroz oblak prašine probijala kroz gustu šumu Tare, sa desne strane jasno su se videle posledice požara: uz strminu, sve do vrha, vatrena stihija je opustošila šumu – stabla su ogaravljena, od grana su ostali samo patrljci, a tlo je ugljenisano. Zemljane puteve kroz šumu probili su pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vojske Srbije kako bi „opkolili” požar koji je danima besneo ovom planinom.

Iako je požar lokalizovan pre nekoliko dana, a juče je i kiša slabijeg intenziteta pomogla onima koji se bore protiv vatre, bitka čoveka i prirode još nije završena. Iz šuma i dalje na više lokacije kulja dim, mnoga žarišta još nisu ugašena. Više stotina pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Arbije, Vojske Srbije i Žandarmerije i dalje je na terenu. Spavaju u šumama, uz obavezna dežurstva da ih vatra ne bi iznenadila, a borbu protiv šumskog požara vode vodenim topovima, naprtnjačama koje svakome ko gasi požar omogućavaju da rasprši 25 litara vode, i metalnim metlicama.

Pukovnik Dragoslav Sladaković, komandant sastava VS formiranog za gašenje požara na Tari, kaže da je izgorelo oko 2.130 hektara šume. Kritični trenuci bili su odbrana od vatre sela Stolac, u kome ima 15 kuća i svega dva stanovnika. Ovo selo je 50 kilometara udaljeno od Mitrovca, poznatog dečjeg odmarališta, uz koji je vojska podigla svoj logor iz koga snabdeva vojnike i starešine koji su neprekidno na terenu. Plamen je bio ugrozio i selo Zaovine, koje se nalazi 15 kilometara od logora VS.

– Angažovali smo 210 vojnika, 13 cisterni i 42 druga vozila. Zajedničkim naporom sa civilnim strukturama uspeli smo da od požara sačuvamo stanovništvo i njihovu imovinu – kaže pukovnik Sladaković.

Na lokaciji Lipovački potok, duboko u šumi, na strmom uzanom zemljanom putu stoji cisterna sa vodenim topom, kojim jedan od vojnika zasipa sprženu ivicu šume iz koje se povremeno vije beličasti dim. Vojnici opremljeni naprtnjačama raspoređeni su na svakih desetak metara.

– Poseban problem su panjevi. Dugo tinjaju, a žar se često teško primećuje. Ovde smo već 12 dana, spavamo uz vozila, povremeno odlazimo u logor na Mitrovcu da bi se okupali – objašnjava zastavnik prve klase Radenko Vuković, dok stariji vodnik Lazar Đurić vatru gasi naprtnjačom.

Dok je vatra besnela u punoj snazi, problem su bile šišarke – kada se zapale često eksplodiraju i odlete tridesetak metara, šireći požar po šumi.

Na lokaciji Kršanjska Glavica, visoko u planini, zatičemo razvodnika Anu Joković, jedinu ženu u vojnom kontigentu na Tari. Ona je po specijalnosti upravo vatrogasac, radi na takozvanom navalnom vozilu, šmrkom zasipa spaljenu šumu.

– U vojsci sam od 2010. godine, u drugoj brigadi Kopnene vojske. Prvi put gasim šumski požar, danima smo na Tari, ali nije teško, već sam navikla na teren – kaže Ana Joković.

M. Galović

objavljeno: 07.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.