Vojska i policija kriju podatke o zločinima

Izvor: Danas, 04.Apr.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska i policija kriju podatke o zločinima

Beograd - - Institucije Republike Srbije sistemski onemogućavaju javnosti pristup relevantnim dokumentima. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvo odbrane (MO) već nekoliko godina nezakonito opstruiraju pristup informacijama i dokumentima od javnog značaja relevantnim za rekonstrukciju događaja iz prošlosti, uključujući i činjenice o počinjenim zločinima i prisilno nestalim osobama - glavni je zaključak najnovijeg izveštaja Fonda za humanitarno pravo "Pristup dokumentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o zločinima protiv međunarodnog prava u posedu institucija Srbije: državna tajna jača od prava na istinu", u koji je Danas imao uvid.

Kako se naglašava, MUP i MO po pravilu odbijaju da dostave tražene informacije, posebno kada se zahtevana dokumentacija odnosi na zločine oko kojih postoje ozbiljne indicije da su ih počinili pripadnici policije i vojske. FHP je podneo oko 300 zahteva MUP, a u najvećem broju slučajeva MUP je odgovarao da ne poseduje podatke ili da je potrebno da se zahtev dodatno precizira.

Slično je i sa Ministarstvom odbrane, kojem je FHP podneo preko 100 zahteva, koji su se uglavnom odnosili na dobijanje informacija u vezi sa delovanjem određenih jedinica VJ tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, njihovu zonu odgovornosti, ali i informacije o komandnoj strukturi tih jedinica.

"U cilju skrivanja dokumentacije od javnosti, MUP i MO koriste različite argumente i postupke, koji su neretko u suprotnosti sa relevantnim zakonima.

Praksa MUP je da brojne zahteve odbija uz neubedljivo obrazloženje da tražene podatke ne poseduje. S druge strane, MO zahteve odbija uglavnom uz obrazloženje da je reč o tajnim podacima ili podacima o ličnosti. Ova praksa MO zasnovana je na proizvoljnom tumačenju relevantnih zakona i uključuje i odbijanje sprovođenja rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kojim se nalaže dostavljanje dokumenata i informacija od javnog značaja", ukazuje FHP u svom izveštaju.

Kako se dodaje, skrivanje dokumentacije o zločinima u svrhu zaštite odgovornih osoba nije iznenađujuće ako se ima u vidu da su u organima u posedu ključnih arhiva i dalje zaposleni brojni pojedinci koji su kao pripadnici vojske i policije bili akteri događaja koji su u fokusu rada organa nadležnih za procesuiranja ratnih zločina, poput načelnika Generalštaba VS Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića, bivšeg načelnika Odseka za bezbednost Prištinskog korpusa.

Izveštaj, koji je nastao uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske, biće predstavljen danas u Medija centru.

Šta sadrže arhive MUP i MO?

"Arhive MUP i MO sadrže dokumente poput zapovesti o vojnim i policijskim operacijama, dnevnih borbenih izveštaja i rasporeda jedinica, podatke o raspoređivanju pripadnika, komandnoj strukturi, prepočinjavanju jedinica, odnosu prema civilnom stanovništvu, civilnim vlastima, međunarodnim institucijama... Zahvaljujući podacima iz ovih dokumenata i ukrštanju sa svedočenjima očevidaca, preživelih i drugih svedoka, u najmanju ruku, može se rekonstruisati prisutnost određenih jedinica vojske i policije u vreme i na mestu počinjenja nekog zločina... Posebno dragoceni dokumenti iz arhiva MO i MUP odnose se na aktivnosti pripadnika tih institucija u vezi sa telima žrtava zločina. Vojska i policija su kao najviša vlast na ratom zahvaćenim područjima nesumnjivo imali formalnu nadležnost i praktičnu ulogu u pronalaženju i pokopavanju ljudskih tela tokom sukoba", navodi se u izveštaju FHP.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FHP: Vojska i policija kriju podatke o zločinima

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2016

Institucije Republike Srbije sistemski onemogućavaju javnosti pristup relevantnim dokumentima...Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvo odbrane (MO) već nekoliko godina nezakonito opstruiraju pristup informacijama i dokumentima od javnog značaja relevantnim za rekonstrukciju događaja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

FHP: Podatke o ratnim zločinima policija i vojska nezakonito kriju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Apr.2016, 14:36

Vojska Srbije i policija nastavljaju već nekoliko godina da kriju podatke o ratnim zločinima, prema saznanjima Fonda za humanitarno pravo (FHP)...U izveštaju predstavljenom javnosti, FHP ukazuje na to da ove institucije, zarad interesa pojedinaca, sistematski onemogućavaju pristup relavantnim dokumentima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.