Vojska Srbije uskoro dobija modernizovane „orlove”

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije uskoro dobija modernizovane „orlove”

- Naše vazduhoplovstvo je i sada u potpunosti u stanju da zaštiti bezbednost i sigurnost našeg neba i naše zemlje, ali sa novim letelicama, i sa modernizovanim vazduhoplovima bićemo još moćniji - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas, u pratnji komandanta RV i PVO general-majora Duška Žarkovića, na aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici obišao radove na modernizaciji aviona „Orao“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. Modernizacijom vazduhoplova Vojska Srbije biće još moćnija i snažnija, istakao je ministar Vulin i dodao da ga posebno raduje to što će najveći deo modernizacije biti posledica rada domaćih stručnjaka i domaće pameti, jer kako kaže, "samo ono što sami napravimo je suštinski naše". foto: © Ministarstvo odbrane Srbije - Mi nabavljamo najsavremenije letelice, modernizujemo ono što su drugi proizveli, ali isto tako vraćamo u potpuni pogon i domaću pamet. Proces modernizacije "Orla" i proces modernizacije G-4 je veoma daleko odmakao i u veoma skorom periodu očekujem da ćemo moći da našoj vojsci damo na upotrebu modernizovane vazduhoplove - rekao je ministar Vulin. Komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević rekao je da se modernizacijom aviona "Orao" postiže povećanje sposobnosti i efikasnosti upotrebe aviona u svim meteo uslovima i danju i noću, preciznost dejstava na cilj i smanjenje kolateralne štete. On je dodao da će modernizacija, takođe, omogućiti i veću sigurnost posade aviona. - Dejstvom sa novim, vođenim raketama, uz korišćenje osavremenjene avionike, smanjuje se mogućnost pogotka posade koja je izvršila dejstva. Sama pasivna i aktivna zaštita koju avion poseduje značajno umanjuje mogućnost dejstava po avionu tokom leta i u toku borbenih dejstava - naglasio je pukovnik Vasiljević. foto: © Ministarstvo odbrane Srbije Zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović istakao je da će modernizacija aviona "Orao" omogućiti dejstvo aviona sa većih visina i daljina, uvođenje savremenih raketa sa različitim sistemima navođenja u okviru integrisanog navigacijsko-napadnog sistema, a u celini mogućnost opstanka aviona u savremenim borbenim dejstvima. Takođe, postižu se bolji efekti u pogledu upotrebe postojećeg naoružanja aviona "Orao".
-  Sa avionom koji se osavremeni na ovaj način i sa sredstvima koja budu uvedena, neke naredne generacije pilota moći će vrlo lako i brzo da pređu na neke druge avione i sisteme. Uhvatićemo korak sa savremenim vazduhoplovstvima i to je jedan od krajnjih ciljeva koji će se postići sa ovim programom - istakao je pukovnik Prodanović. Današnjem obilasku radova na modernizaciji aviona "Orao" prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić i zamenik direktora Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" pukovnik Siniša Radivojević.  
    foto: © Ministarstvo odbrane Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.