Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

Izvor: TangoSix.rs, 15.Feb.2024, 12:59

Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

Vojska Srbije juče je prvi put javno prikazala novi anti-dron sistem Repelent-1 na zboru vojne tehnike koji je upriličen povodom proslave Dana državnosti.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska izloženog, u pratnji pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, imao nekoliko interesantnih razmena koje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << oktrivaju nove planove oružanih snaga vezane za dronove ali i druge interesantne segmente vazduhoplovne tematike.
Jedina bitna premijera bilo je prvo javno prikazivanje ruskog anti-dron sistema Repelent koji je najavljan na sličnom obilasku koji se dogodio u Topčideru samo 15 dana ranije. Kada je predsednik države došao do vozila, izrazio je žal za nemogućnošću realizacije nabavke ruskog sistema za elektronsko Krasuha koji Srbija želi da nabavi još od 2020. godine.
Repelent-1 / Foto: Ministarstvo odbrane Tango Six je detaljno analizirao anti-dron sistem Repelent i koliko je on adekvatno rešenje za Srbiju.
Vučić je prilikom obilaska u razgovoru sa pomoćnikom ministra Miloradovićem u jednom trenutku pitao: „Hoće li Hrvatima da daju Meteor rakete ili neće?“, na šta mu je pomoćnik ministra odgovorio: „Kažu da neće“. Ova razmena može indikovati da je Srbiji, neko treći, da li kompanija MBDA ili Francuska, dao uveravanja da će hrvatski Rafali, kao i eventualni srpski, moći da se nadaju samo raketama nove generacije MICA.
Vučić je tokom obilaska kineskog raketnog sistema PVO FK-3 komentarisao da „svi misle da nam je potrebno 6 baterija umesto 3“. Prema dosadašnjoj komunikaciji iz Ministarstva odbrane, za potrebe RV i PVO Vojske Srbije naručene su 4 raketne baterije FK-3. Međutim, RV i PVO trenutno zvanično raspolaže sa jednom operativnom baterijom. Najavljena je nabavka diviziona ovog sistema, koga mogu činiti tri ili četiri baterije, a koliko toga i šta je stiglo ili će tek biti isporučeno ostaje da se vidi u narednom periodu.
Rusko-kineska rešenja za različite domete i kategorije branjenih ciljeva / Foto: Ministarstvo odbrane Tango Six je pre dve godine detaljno analizirao srpsku nabavku sistema FK-3.
Predsednik Srbije je takođe komentarisao da „nemamo dovoljno besposadnih letelica CH-95 kao i raketa“, objašnjavajući da su „mnogo bolje“ od CH-92A i da bi bilo dobro da ih Srbija još nabavi. Komandant 353. izviđačke eskadrile je prvo, zbog kamera, rekao da svega ima dovoljno, da bi ga Vučić ispravio i najavio da „će se kupiti još“ (letelica CH-95).
Kada je reč o dronovima, Vučić je ponovio (zapravo u nekim trenucima i naredio) okupljenim zvaničnicima Ministarsva odbrane prethodne direktive o većoj serijskoj proizvodnji FPV dronova. Sada je kazao da „svaki naš vojnik mora imati jedan Komarac“ ali je u isto vreme i rekao da bi do kraja godine moralo da se proizvede 5000 komaraca. Nije jasno da li se misli na sve tri verzije ove letelice.
The post Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.