Vojska Srbije nestaje i gasi se? Oglasilo se Ministarstvo odbrane

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 22:25

Vojska Srbije nestaje i gasi se? Oglasilo se Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane se oglasilo povodom saopštenja Vojnog sindikata Srbije u kojem se navodi da Vojska Srbije nestaje i da se gasi.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ovakve tvrdnje apsolutno netačne, neutemeljene i štete ugledu Vojske koji bi Vojni sindikat morao da poštuje i čuva.

Vojska Srbije je prepoznata kao najjača oružana sila u regionu, i to su prepoznali i uticajni strani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji koji se bave vojnom tematikom, poput sajta Global Firepower, koji joj iz godine u godinu dodeljuju sve bolje pozicije na globalnoj listi najmoćnijih vojski, navodi se u saopštenju.

"Ministarstvo odbrane sa zadovoljstvom konstatuje da je Vojska Srbije u potpunosti sposobna da izvrši sve svoje ustavne i zakonske uloge te da je situacija u njoj, na sreću, potpuno suprotna od toga kako nastoje da je prikažu neodgovorni pojedinci", ističe se u saopštenju tog ministarstva.

Kako se navodi, sindikat u navedenom tekstu iznosi i niz neutemeljenih tvrdnji u kojima ukazuju na brojne kadrovske probleme, između ostalih i taj – da će brojni podoficiri i oficiri zaključno sa činom potpukovnika sa 53 godine života i 40 godina penzijskog staža, kažu - za četiri godine, morati u penziju.

"Ove tvrdnje sindikata su neosnovane jer ove i svih narednih godina, oficiri i podoficiri sa tim činom, brojem godina i penzionog staža biće penzionisani – jer tako kaže slovo zakona", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pitanja poput popune Vojske Srbije i pozicioniranja sistema odbrane kao poslodavca na tržištu rada jesu legitimna i svaki predlog i pomoć, uključujući i onaj od strane sindikalnih organizacija, jeste dobrodošao, ali samo ukoliko je konstruktivan i dobronameran.

Fluktuacija kadra je normalna pojava u svim sistemima, uključujući i vojni, a trenutna popuna Vojske Srbije obezbeđuje izvršenje svih njenih zadataka, dodaje se.

"Premda postoji određeni broj pripadnika vojske koji nije iskoristio godišnji odmor od prošle godine, procenti izneti u saopštenju sindikata su apsolutno netačni i preuveličani. Podsećamo da postoje zakonom predviđeni mehanizmi rešavanja ovog problema i da nijedan pripadnik Vojske Srbije u tom smislu neće biti oštećen", napominje se u saopštenju.

Neistina koja je takođe navedena u tesktu Vojnog sindikata je da se u Vojsci Srbije ne plaća nadoknada za prekovremeni rad. "Ukazujemo na činjenicu da se prekovremeni rad beleži, obračunava i isplaćuje u skladu sa zakonom", poručuju iz Ministarstva.

Ministarstvo odbrane još jednom poziva Vojni sindikat da u javnost ne iznosi netačne i neproverene informacije jer na taj način nanosi štetu Vojsci Srbije koja je uvek, a pogotovo u ovim nesigurnim vremenima, jedini garant nezavisnosti i slobode naše zemlje, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.