Vojska Srbije dobila 10 novih oklopnjaka iz Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2019, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije dobila 10 novih oklopnjaka iz Rusije

Borbeni sistem Vojske Srbije (VS) pojačan je sa 10 novih oklopno-izviđačkih vozila iz Rusije, a obuka pripadnika VS za nova vozila je u toku.

Nedavno je izvedeno gađanje u dnevnim i noćnim uslovima, iz mesta i u pokretu, na vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

Opremljen je savremenim uređajem za osmatranje, označavanje i gađanje ciljeva u svim vremenskim uslovima, danju i noću.

Vozilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je donacija Ruske Federacije, trenutno ih ima 10, a VS će dobiti ukupno 30 BRDM-2 MS, javio je Pink.

"Suština modernizacije je u panoramskoj nišanskoj spravi, kombinovanoj sa osnovnom nišanskom spravom, koje omogućavaju osmatranje na daljinama do pet kilometara, prepoznavanje cilja na tri i po, a laserovanje (označavanje) na više od sedam kilometara", rekao je rukovodilac obuke, potpukovnik Goran Jovanović.

Novi oklopnjak VS može da gađa ciljeve i noću, upotrebom termovizije i to na daljinama do jedan i po i dva kilometra.

Do sada oklopna izviđacka vozila Vojske Srbije nisu imala takvu mogućnost.

"Tri su stalna člana posade. Komandir, nišandžija i vozač, plus dva izviđača. Za razliku od BRDM-2, koje vojska već poseduje, na novim vozilima je ergonomija unutrašnjosti promenjena. Udobnije je i sve je preglednije", ističe Jovanović.

Novi BRDM-2 MS dodatno je oklopljen kompozitnim pločama, u odnosu na osnovnu verziju, a ima i protivminski tepih.

Sa prednje strane zaštićen je od metaka kalibra 14,5 milimetra, sa strane 12,7 i 7,62 sa zadnje strane, što je na nivou savremenih oklopnih vozila.

Masa od sedam tona je sa druge strane znatno manja od većine vozila ovog tipa.

Glavno na oklopnjaku je teški mitraljez KPVT, kalibra 14,5 milimetara efikasnog dometa od dva kilometra, koji uništava lako oklopljena vozila, kamione, radare i drugu vojnu opremu.

To je i najubojitiji mitraljez na svetu, nastao na osnovu ruske protivtenkovske puške iz Drugog svetskog rata.

Pomoćno naoružanje je mitraljez PKT kalibra 7,62 i dometa od jedan i po kilometar.

Maksimalna brzina vozila je 95 kilometara na čas, a sa punim rezervoarom može da pređe oko 750 kilometara.

Uporedo sa dolaskom vozila u Srbiju, došla je i ekipa inžinjera i tehničara iz Ruske Federacije, sa zadatkom da se u narednih godinu dana brinu o vozilima i da obučavaju srpske tehničare.

Obuka za BRDM-2 MS za mnoge pripadnike VS je počela mnogo ranije, jer su išli na četvoromesečni kurs ruskog jezika, a zatim i na kratku obuku u Rusiju u fabrici gde se vozila modernizuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.