Vojnike pretvorili u majstore, oficire šalju na stražu

Izvor: N1 televizija, 11.Dec.2016, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojnike pretvorili u majstore, oficire šalju na stražu"

Ispred Vlade Srbije održan je novi zajednički protest Policijskog i Vojnog sindikata. Oni su, kao i pre dve nedelje, ukazali na težak socijalni položaj zaposlenih u policiji i vojsci i na, kako tvrde, urušavanje sistema bezbednosti. U Vladi kažu da je sindikatima ponuđeno ono što je u ovom trenutku jedino moguće, ali da oni na to ne pristaju.

Sat policijskih i vojnih sindikalaca, kažu, otkucava. Pre dve nedelje protestovali su u 5 do 12, danas samo minut pre podneva. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Oba puta zbog istog razloga - propalih pregovora sa resornim ministrima.

"Oni pričaju kako nema novca, kako mi treba da delimo sudbinu naroda i imaju jedan slogan koji nama šalju: Moramo da štedite", kaže Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije.

Ne traže, kažu, ništa više od onog što im je obećano. A još u decembru prošle godine premijer je policiji obećao jednokratnu novčanu pomoć od 20 hiljada dinara. Godinu dana kasnije ima drugačiju računicu.

"Ako vi imate da im isplatite sa N1, ako Amerikanci hoće da im daju, to bi bilo lepo, ja to prihvatam odmah, bilo bi super. A što se nas tiče mi smo im ponudili, daćemo vam ne 20 nego 30 hiljada, samo da vam ne povećavamo plate, da vam damo mnogo više, samo da vam ne povećavamo plate, oni su to odbili, pa sad ne može i jedno i drugo, možete jedno ili drugo", rekao je premijer Vučić.

Za ono treće, povećanje dnevnica operativnom sastavu policije, premijer kaže, para nema. U Vojnom sindikatu pare ni ne traže, samo ravnomerniju raspodelu postojećeg, jer, prema njihovim podacima, 76 odsto pripadnika vojske ima plate manje od republičkog minimuma.

"Pretvorili su vojnika uistinu u majstora, ne ispušta trimer iz ruku po ceo dan po kasarni. A civilno lice, oficire i podoficire su pretvorili u vojnike i teraju ih na stražu. Oblače im uniforme i angažuju u kopnenoj zoni bezbednosti, a za to ne dobijaju ni dinara", navodi Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Bez obzira na sve, resorna ministarstva smatraju da protesti nisu način za pronalaženje rešenja, pogotovo, kako navode u zajedničkom saopštenju, u trenutku kada je država uspela da poveća zarada:

Rešenje za sve probleme i dalje će se tražiti u razgovorima i uzajamnom razumevanju usklađenom sa realnošću, što podržava i većina pripadnika vojske i policije.

Šta misli većina, teško je, kažu u sindikatima, utvrditi, jer su njihovi članovi, tvrde, i danas bili izloženi pretnjama i pritiscima da ne prisustvuju protestu.

Detaljnije u prilogu Igora Košuta:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Još jedan protest vojske i policije

Izvor: N1 televizija, 11.Dec.2016

Ispred Vlade Srbije održan je novi zajednički protest Policijskog i Vojnog sindikata. Oni su, kao i pre dve nedelje, ukazali na težak socijalni položaj zaposlenih u policiji i vojsci i na, kako tvrde, urušavanje sistema bezbednosti. U Vladi kažu da je sindikatima ponuđeno ono što je u ovom trenutku...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.