Izvor: Politika, 24.Sep.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici po ugovoru strepe od otpuštanja

Vojni sindikat Srbije apelovao na Ministarstvo odbrane da produži ugovore vojnicima starijim od 40 godina jer je reč o obučenim ljudima sa ratnim iskustvom i više od 15 godina staža

Profesionalni vojnici, stariji od 40 godina, zabrinuti su ovih dana zbog nezvaničnih nagoveštaja da bi uskoro mogli ostati zbog posla, tvrde predstavnici Vojnog sindikata Srbije. Zakon o vojsci predviđa upravo ovu starosnu granicu, ali je do sada uredbama taj rok produžavan do pedesete godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Sindikalci su se obratili Ministarstvu odbrane zahtevajući odgovor na pitanje da li će i ubuduće biti tako ili će se na ulici naći 1600 najiskusnijih vojnika po ugovoru, koji su stariji od 40 godina i imaju između 15 i 20 godina staža.

Resorno ministarstvo odlučno je razvejalo sumnje Vojnog sindikata navodeći da su „neistiniti navodi da je ministar odbrane doneo odluku kojom je uskratio saglasnost za produženje ugovora o radu profesionalnim vojnicima starijim od 40 godina”.

Ministar Bratislav Gašić je, kakoje navedeno u saopštenju, naložio Sektoru za ljudske resurse Ministarstva odbrane da predloži mogućnosti za produženje ugovora o radu profesionalnim vojnicima koji su napunili između 46 i 48 godina.

Dalje se navodi da ministarstvo pokušava da se izbori da nekadašnji vojnici, po isteku ugovora, ostvare prednost na konkursima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Takođe, oni bi trebalo da imaju prednost u Bezbedosno-informativnoj agenciji ili u komunalnoj policiji.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, izjavio je za naš list kako bi Vojska trebalo da se bori da zadrži iskusne, obučene profesionalne vojnike i da obezbedi trajno rešenje za njihov status, a ne da sagledava mogućnosti za njihovo eventualno zaposlenje u drugim državnim službama.

– Ne smemo da izbacujemo na ulicu ljude sa 20–25 godina staža koji od početka devedesetih godina rade kao vojnici po ugovoru. Budući dai pored beneficiranog staža u pedesetoj godini ne ispunjavaju uslov za starosnu penziju, prepušteni su sami sebi i odlaze na biro – objašnjava Antić.

Reč je o obučenim ljudima, s ratnim iskustvom, čija se formacijska mesta ne ukidaju, kako kaže naš sagovornik, tako da nema potrebe za njihovim napuštanjem službe.

– Vojnici po ugovoru najugroženija su kategorija vojnih lica. Nemaju pravo na nadoknadu troškova stanovanja niti na stambeno zbrinjavanje. Država ih se odriče kada pređu određenu starosnu granicu, iako korektno obavljaju svoj posao i redovno im se proverava fizička sposobnost – naglašava predsednik ovog vojnog sindikata.

Upravo zbog svih ovih problema, Vojni sindikat Srbije pokrenuo je inicijativu za unapređenje statusa profesionalnih vojnika, uz dogovor sa predstavnicima Generalštaba.

Trebalo bi, kako kažu sindikalci, omogućiti vojnicima da rade sve dok ne ispune uslove za penziju. Ukoliko to nije moguće mora im se pružiti podrška pri eventualnoj prekvalifikaciji i pronalasku novog posla. Takođe, mogli bi da imaju pravo na otpremnine ili neku drugu vrstu novčane naknade...

U svakom slučaju, kako kaže Antić, najgore je prepustiti ih sudbini uz nadu da će, nakon dve decenije provedene u Vojsci i sa 50 godina, uspeti da pronađu novo zaposlenje na kojem će dočekati penziju.

----------------------------------

Do penzije samo uz podoficirski čin

Za posao vojnika po ugovoru mogu da konkurišu mladići i devojke mlađi od 30 godina, sa završenom osnovnom školom, koji su služili vojni rok pod oružjem. Vojnici potpisuju ugovore na tri godine, a ukoliko starešine nisu zadovoljne njihovim radom, može im biti ponuđen i ugovor na kraće vreme. Nakon najmanje dve godine rada u Vojci i najviše 35 starosnih godina, vojnici po ugovoru mogu da konkurišu za pohađanje liderskog kursa i da dobiju mogućnost za sticanje podoficirskog čina. Dobijanje podoficirskog zvanja jedini je put do zaposlenja na neodređeno vreme i sigurne penzije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.