Vlada u senci traži smenu Gašića

Izvor: RTS, 20.Mar.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u senci traži smenu Gašića

Vlada u senci Demokratske stranke zatražila je smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog nepoštovanja procedura u akciji spasavanja bebe vojnim helikopterom, u kojoj je poginulo sedam osoba.
Ministar Bratislav Gašić svakim danom šteti ugledu sistema i Vojske Srbije i do sad je svojim delovanjem, činjenjem i nečinjenjem naneo izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veliku štetu, rečeno je na konferenciji za novinare posle sednice vlade u senci, prenosi Tanjug.

DS je zatražio odgovore na pitanja ko je doneo odluku o upotrebi helikoptera prilikom akcije spasavanja bebe, da li je menjan plan leta i ko je dostavio lažnu vest medijima o sletanju, kao i zašto Ministarstvo odbrane nije reagovalo na lažnu vest o uspešnom sletanju.
Ministarka odbrane vlade u senci Gordana Čomić upitala je da li je odluka o upotrebi helikoptera doneta usmeno ili pisano, navodeći da pisana odluka mora da se dostavi na uvid javnosti. Takođe je upitala i koje nadležno lice, po kojem osnovu i kome je na Aerodromu "Nikola Tesla" dao informaciju o sletanju helikoptera.
"Ovaj zadatak se završio tragično i neko mora da odgovara", rekla je Čomićeva i istakla da pitanja ne ometaju istragu već se tiču vladavine prava.
Ona je rekla i da je izjava premijera Aleksandra Vučića da preuzima odgovornost za tragediju "nepromišljen odgovor" kao i da je lična odgovornost neprenosiva.
"Ako premijer kaže da je sam odgovoran i ne podnese ostavku, to je isto kao da kaže baš me briga i za vladavinu prava i za ono što piše u zakonu. Znajući rad predsednika vlade, ja sam sigurna da nije tu poruku hteo da da, zato mu je izjava potpuno nepromišljena", rekla je Čomićeva.
Ministar policije vlade u senci Dragan Šutanovac rekao je da DS pad helikoptera ne koristi u političke svrhe, već da traži odgovore na pitanje zašto procedure nisu poštovane, ko je donosio te odluke i koji je bio krajnji cilj.
Šutanovac je rekao da je tragedija sa helikoperom "posledica lošeg rukovođenja Ministarstvom odbrane i "sindroma Feketić i potrebe ministara da se slikaju".
On je, takođe, podsetio i da je skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti utvrdio da je dokument koji je na jednoj od prethodnih sednica tog tela pokazao ombudsman Saša Janković, a u kojem je navedeno da su pripadnici VBA pratili miting SRS novembra 2014. godine, verodostojan i da postoji u arhivi te agencije, kao i da sadrži podatke i saznanja koja nisu u skladu sa delokrugom rada VBA.
Šutanovac je dodao i da je Odbor doneo zaključak da nije bilo nepravilnosti u nabavci i korišćenju uređaja za prisluškivanje.
"To je bio još jedan pokušaj Gašića da dezinformiše javnost. Zbog svega toga tražimo smenu Gašića sa pozicije ministra odbrane. Premijer što pre, ako ništa rekonstrukcijom, treba da smeni Gašića", rekao je Šutanovac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.