Vek pobednika – 8.000 vojnika na deset lokacija

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vek pobednika" – 8.000 vojnika na deset lokacija

Srbija je stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu obeležila velikom vojnom vežbom "Vek pobednika". Reč je o jednoj od najvećih vojnih vežbi u regionu u kojoj je učestvovalo 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema. Predsednik Vučić prisustvovao vežbama na Pasuljanskim livadama i na Pešteri.

16.00 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je vežbu kao vrlo dobru, i kao razlog za ponos svakog pripadnika Vojske i svakog građanina Srbije.
14. 35 - Na ušću Begeja u Tisu, kod Titela, počela je vežba desanta u kojoj je angažovano 40 plovila, od čega 15 brodova, avioni "mig-29" i "superaleb G-4", artiljerija, tenkovi i pešadija.

14.15 - Kod Sremske Mitrovice se održava vežba "Tenkovski bataljon na maršu", u kojoj učestvuje 30 tenkova M-84 i sto vojnika.

13.46 - Održana vežba na Zvorničkom jezeru, koja je trajala pola sata. Pored artiljerijskog oružja korišćeni i čamci. 

13.15 – Specijalci Vojske Srbije prikazali su na Međi ubacivanje izviđačke grupe padobranskim desantom, prikupljanje obaveštajnih podataka o neprijatelju pomoću "malog Miloša", kao i blokadu terorista desantiranjem padobranaca i uz pomoć borbenih vozila policije M-86.

13.00 - U rejonu Jastrebac vežbu izvode pripadnici 246. bataljona ABHO. Angažovano je 26 borbenih sredstava i 120 vojnika koji su prikazali formiranje stanice za dekontaminaciju ljudstva i sredstava ratne tehnike. Odogovoran za vežbu je potpukovnik Zoran Vukadinović.  

12.40 - Unapređujemo našu armiju jer ona vrši preventivini utucaj, rekao je Vučić posle vežbe na Pešteri.
12.30 - Dat signal za završetak vežbe na Pešteri. 
12.05 - Samohodna haubica "nora" na poligonu.

12.00 - Dejstva lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84. 

11.50 – Brigadni general Željko Kuzmanović dao znak za početak vežbe na Pešteri. U najkompeksnijoj vežbi učestvuje oko 2.000 vojnika i 111 borbenih sistema. Tema vežbe "Borbena grupa u maršu sa prelaskom u napad". 

11.35 – Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Željaka Cvijanović prisustvovaće vežbi na Pešteri. 

11.15 – Na poligonu Orešac, kod Vršca, više od 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije u borbi protiv grupe terorista. Komandat Vladimir Petrić kaže da je tema vežbe "Bataljon Vojne policije u blokadi, okruženju i uništenju terorističke grupe".

10.40 – Vežbom u Borovcu rukovodio pukovnik Slađan Stemenković. Glavna protivteroristička operacija sastojala se u deblokadi objekta koji su zauzeli teroristi.  

10.10 – Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan prikazanim dejstvima i najavio još više savremenog naoružanja i još bolji standard pripadnika Vojske Srbije. U regionu niko ne može da se poredi sa VS, rekao je za RTS predsednik Srbije.

09.45 – Završena vežba na Pasuljanskim livadama. Vučić i ministri razgledaju prikaz dejstava izviđačkih organa u različitim uslovima i obilaze taktičko-tehnički zbor, na kome su izložena zaštitna oprema, naoružanje. 

09.35 - Napad borbene grupe uz podršku artiljerije iz 12 oruđa, na daljini 12 kilometara. 

09.15 – U toku je izvođenje vežbe i prikaz sadejstva avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica. Angažovano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

09.08 – Dat signal za početak vežbe na Pasuljanskim livadama, poligon nadleće šest "migova-29" – "Borbena grupa u napadu".

08.56 – Predsednik Aleksandar Vučić stigao na Pasuljanske livade, gde je dočekan svečanim strojem Garde. Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović predaje raport.

08.15 – Sve spremno za početak vežbe "Vek pobednika", javljaju reporteri RTS-a. 

Na deset lokacija istovremeno su izvođene planske, vežbovne i borbene aktivnosti na kojima je učestvovalo 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljerijskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO.

Rečna flotila se predstavila sa 14 rečnih brodova, 40 čamaca i remorkera, sa osam amfibija. Poletelo je 24 vazduhoplova – "migovi", "orlovi", "galebovi", helikopteri.
Vojna vežba počela je nadletanjem šest "migova-29" nad poligonom na Pasuljanskim livadama. Nosilac vežbe je bila Treća brigada kopnene vojske, a sadejstvovala je Mešovita artiljerisjka brigada i 98. i 204. vazduhoplovna brigada iz sastava Ratnog vazduhoplovstva.
Osnovne podatke o vežbi dao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. Istakao je da je komanda Kopnene vojske dobila zadatak da u sadejstvu sa RViPVO pripremi, organizuje i izvede združenu, jednostranu, višestepenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem operativno taktičkog nivoa po temi "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije". 
Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića prisustvovao je vežbi na poligonu Pasuljanske livade. 
Vežbi su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Nakon završetka vežbe na Pasuljanskim livadama predsednik Srbije i ministri prisustvovali su vežbi na Pešteri.
Vežbu "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad" izvela je Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.  

Borbena grupa je dobila zadatak da se prikupi u Novom Pazaru i izvrši marš pravcem Novi Pazar–Duga poljana–Buđevo, a u toku marša izviđačka avijacija izvršila je izviđanje pravca snaga iz vazdušnog prostora, sa privremeno posednutih vatrenih položaja. 
Na Pešteri su angažovani tenkovi M84, borbena vozila pešadije M80, samohodne haubice 122 mm "gvozdika", borbeno oklopno vozilo POLO M83 i BRDM-2, višecevni lanser raketa "oganj", radar "žirafa", a od sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, sistem "PASARS" i haubica 155mm B52 "nora".  
Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva na vežbi su učestvovali "mig-29, "orao J-22", helikopteri "gama", MI-8, sistem "KUB" i radar AN TPS-70.
Nakon vežbe na Pešteri, Vučić je rekao da je presrećan onim što je prikazano i čestitao je svima koji su u vežbi učestvovali.
Istakao je da je potrebno vreme da bi se video trud koji je uložen i da su za to bile neophodne stabilne finansije. Najviše će biti ulagano u prvoj polovini 2019, najavio je Vučić.
Rekao je da nije oružje tu da bi bilo upotrebljeno, već da bi Srbija pokazala potencijalnim neprijateljima kakav bi bio odgovor u slučaju napada. To se, istakao je, radi da bismo sačuvali slobodu, nezavisnost i imali mir.
Vučić je rekao da će budžet Ministarstva odbrane za sledeću godinu iznositi oko 650 miliona evra, a realno oko milijardu do milijardu i 50 miliona evra.
Na poligonu Međa kod Leskovca, oko 600 pripadnika Specijalne brigade, Trećeg bataljona Vojne policije i RViPVO prikazalo je, uz angažovanje 74 borbena vozila, osposobljenost jedinica u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka u dejstvu protiv terorističkih grupa. 

Taktička vežba po temi "Ojačani bataljon vojne policije u protivterorističkoj operaciji" je imala više celina, a najznačajnije su specijalni desant, klasični desant, napad timova na terorističku bazu, napad timova na teroriste koji se izvlače i napad timova na vozilo i bekstvo terorista u samom vozilu.  
Na vežbi na Velikom Jastrepcu učestvovali su pripadnici 246. bataljona ABHO iz Kruševca. Oni su prikazali angažovanje pripadnika jedinice na zadacima protivnuklearne, hemijske i biološke odbrane, zatim na osmatranju i izviđanju pravaca i rejona borbenih dejstava, obradi prikupljenih podataka i dekontaminaciji kontaminiranih jedinica. 
Na Velikom Jastrepcu angažovano je 26 borbenih sredstava i 120 vojnika koji su prikazali formiranje stanice za dekontaminaciju ljudstva i sredstava ratne tehnike, kao i rad osmatračnice u momentu i nakon nuklearne eksplozije.  
Na poligonu Orešac više od 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije izvela je protivterorističku operaciju realizacijom posedanja linije šire blokade, pretrage terena, okruženja terorističke grupe, napada na terorističku grupu i potere za odbeglim teroristima.
Na Zvorničkom jezeru bilo je angažovano ukupno 20 borbenih sredstava i oko 100 pripadnika Specijalne brigade i Rečne flotile koji su izveli diverzantski napad na elemente borbenog rasporeda neprijatelja.
Održana vežba na Zvorničkom jezeru je trajala pola sata. Pored artiljerijskog oružja korišćeni su i čamci.  
Vežba "Tenkovski bataljon na maršu" je održana kod Sremske Mitrovice. U njoj je učestvovalo 30 tenkova M-84 i sto vojnika.

Posade tenkova je činilo 90 vojnika, a deset pripadnika VS su bili logistička podrška. Vežba je trajala dva sata, a tenkovi su prešli 20 kilometara, različite nagibe i tri mosta.
Tokom izvođenja vežbe, prikazani su postupci posada tenkova pri nailasku neprijateljske avijacije, pri nailasku na kontaminirano zemljište i mine, ukazivanje pomoći ranjenima, prelazak preko mosta i postupci tokom marša. 
Ovo je prvi put da je angažovan ceo tenkovski bataljon.
Na ušću Begeja u Tisu, kod Titela, održana je vežba u kojoj je angažovano 40 plovila, od čega 15 brodova. Nosilac vežbe je bila Prva brigada Kopnene vojske, a sadejstvovale su Rečna flotila, Specijalna brigada, 204. vazduhoplovna brigade i 250. raketna brigada iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Ukupno je angažovano oko 170 borbenih sredstava i 1.300 vojnika. Na vežbi su angažovani i pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije.
Cilj vežbe je bio da prikaže uvežbanost i vatrenu moć Prve brigade i Rečne flotile za pripremu i izvođenje napadne operacije u zahvatu vodnog puta, uz vazduhoplovnu podršku.
Vežbom su rukovodili komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić.
Prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Predsednik Vučić, u pratnji ministra odbrane i načelnika Generalštaba VS prisustvovao je juče taktičkoj vežbi Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre" u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018". 

Na vežbi "Vek pobednika" prikazan je i ponos srpske odbrambene industrije – "lazari" koji su ušli u upotrebu u Vojsci Srbije, "nore", "mali miloš".
Prvi program RTS-a prenosio je vežbu "Vek pobednika" sa 70 kamera – od Titela do Pešterske visoravni, na zemlji i u vazduhu.
Na zvaničnom Jutjub kanalu sajta RTS-a možete pogledate snimke svih deset vojnih vežbi održanih povodom obeležavanja sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojna vežba „Vek pobednika“

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2018

Srbija stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu obeležava velikom vojnom vežbom "Vek pobednika". Reč je o jednoj od najvećih vojnih vežbi u regionu u kojoj učestvuje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema. U regionu niko ne može da se poredi sa VS, rekao je predsednik Vučić,...

Nastavak na Vostok.rs...

Mediji o najvećoj vojnoj vežbi u Srbiji ikada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2018

Mediji u regionu izvestili su danas da Srbija stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu obeležava velikom vojnom vežbom "Vek pobednika", koja se odvija na 10 lokacija širom zemlje i u kojoj učestvuje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sistema...Pozivajući se na agencijske vesti, mediji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbija obeležila 100-godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu

Izvor: N1 televizija, 10.Nov.2018

Srbija je obeležila stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu vojnom vežbom "Vek pobednika 1918-2018". Više od osam hiljada vojnika na 10 lokacija prikazalo je borbenu spremnost i opremljenost Vojske Srbije...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.