Varilac sa Ginisovim rekordom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2018, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varilac sa Ginisovim rekordom

Jedan od najpriznatijih pripadnika Vojske Srbije, Ginisov rekorder u sklekovima i najbolji vojnik Vojske Srbije za ovu godinu, Srđan Ristić (36), pre nekoliko meseci je nezadovoljan svojim statusom, razdužio uniformu i pušku zamenio aparatom za varenje.

U razgovoru za "Vesti" ističe da se nije nimalo pokajao, ali i da je i dalje posvećen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sportu, pa planira da Srbiji podari još jednu radost i obori jedan od najtežih Ginisovih rekorda, u disciplini burpee pull up.

- Reč je o veoma zahtevnoj disciplini koja počinje sklekom, zatim sledi skok i na kraju se radi zgib. Ovo je faktički jedna od najtežih disciplina, a ja ću pokušati da oborim rekord koji je 12. maja ove godine na takmičenju u Amsterdamu postavio Džejms Everet iz Australije. On je u predviđenom roku od 60 sekundi uspeo da uradio 20 "burpi pulapova".

Ovog leta je trebalo da to pokušam u Crnoj Gori, ali je to takmičenje zbog bolesti jednog od sudija nekoliko puta odlagano, a ja sam odlučio da ne putujem nigde, već da svojoj zemlji i rodnom gradu podarim svetsku feštu u kojoj će obaranje ovog rekorda biti "kruna večeri", a prethodiće joj nadmetanja u snazi, možda i nekoliko borilačkih mečeva - priča u jednom dahu bivši desetar Vojske Srbije.

Uveren je da se ovakav spektakl može organizovati za svega nekoliko hiljada evra, ali pošto taj novac nema, očekuje pomoć grada, države ili pojedinaca koji su radi da budu zaslužni za obaranje jednog od najtežih Ginisovih rekorda.

Ristić je oženjen i ima kćerku od 11 godina i upravo želja da joj obezbedi sigurnu budućnost primorala ga je da da otkaz posle desetak godina koje je proveo u VS kao profesionalni vojnik po ugovoru.

U Vojsci je od 2004. Službu je započeo u Grošnici, u 24. bataljo za spel dejstva, posle čega je 2007. raspoređen u Kraljevo, da bi na kraju bio prekomandovan u Kragujevac, u Drugi skladišni bataljon Centralne logističke baze Vojske Srbije.

- Kada sam oborio Ginisov rekord, svi su o tome pričali, a primio me je i tadašnji načelnik Generalštaba, Ljubiša Diković sa svojim saradnicima. Upravo on me je i pitao da li bih hteo da pređem u "Kobre". Kao iz topa sam odgovorio da je to moj dečački san, ali da bih voleo da pređem kao podoficir, a ne kao civilno lice.

Diković se zatim okrenuo ostalim generalima i doslovce rekao: "Gospodo generali, čuli ste, izvolite, rešavajte." Ali, čim sam se vratio u jedinicu jedan od starešina mi je rekao da sam prestar za tako nešto.

Par meseci kasnije, kada sam proglašen za vojnika godine Vojske Srbije, primili su me ministar odbrane i načelnik GŠ i kada sam ponovio pitanje, general Diković se okrenuo ministru i pitao da li nešto može da se uradi, a ovaj je rekao da može. Na tome je i ostalo i ta priča je završena.

Čekao sam još nekoliko meseci i shvatio da od toga nema ništa i da moram da razmišljam o svojoj budućnosti i budućnosti svoje porodice, jer ću kao vojnik po ugovoru tako moći maksimalno do svoje pedesete godine, a posle - na ulicu, jer ne bih imao pravo na produženje ugovora.

Zato sam presekao u glavi i pomirio se da moram da razdužim uniformu i završim neki zanat. Trenutno su varioci jedno od deficitarnih i dobro plaćenih zanimanja, pa sam završio kurs i ubrzo prošao testove u jednoj kragujevačkoj privatnoj firmi i odmah počeo da radim. Trenutno sam na početničkoj plati, ali i to je mnogo više nego što sam dobijao u Vojsci - priča Ristić.

Prema njegovim rečima, rad u novoj sredini, ali i na novom radnom mestu mu ne predstavlja problem, a čelnici firme su zadovoljni kako i koliko radi. Kako i ne bi. Em su dobili dobrog radnika, em bivšeg i budućeg Ginisovog rekordera. Malo li je.

Srđan Ristić je oktobra 2016. godine postao Ginisov rekorder u disciplini broj sklekova za 60 minuta, uradivši u tom roku 2.370 skleka.

Ispostavilo se da je po minuti radio 39,5 skleka. Ovaj rekord je u međuvremenu oboren, a Ristić kroz osmeh kaže da ne bi bio problem da ga "vrati", ali da se posvetio mnogo zahtevnijim rekordima.

Prema ideji Srđana Ristića obaranje jednog od najzahtevnijih Ginisovih rekorda održalo bi se na celovečernjoj manifestaciji u kragujevačkoj hali Park gde je oborio i prethodni Ginisov rekord.

- Imam ogromnu podršku Kluba borilačkih veština Šumadija čiji sam član i u čijim prostorijama besplatno vežbam. Zbog obaveza, za obaranje rekorda se uglavnom pripremam po podne, odnosno nakon posla u firmi. Vežbam po nekoliko sati dnevno, ali ću i treninge povećati onda kada se utvrdi tačan datum da bih mogao da tempiram formu i snagu upravo za taj događaj. Veoma pazim na ishranu, a pijem isključivo običnu vodu - kaže Ristić.

U Vojnom sindikatu Srbije ističu poražavajući podatak da dnevno Vojsku Srbije napusti po pet pripadnika, od čega su polovina oficiri. Upozoravaju da se lako može ponoviti 2016. kada je Vojsku napustilo 1.070 vojnika i više od 450 starešina i civilnih lica. Za poslednje dve godine otišlo je više od 3.000 pripadnika, od čega je najmanje 1.700 podoficira ili oficira.

- Reč je o ljudima koji vole vojni poziv, ali ih je na odlazak prisililo siromaštvo. Prosečna plata u vojsci je između 35.000 i 40.000 dinara (oko 330 evra). Većina pripadnika Vojske su podstanari, pa s tim novcem treba platiti kiriju, režijske račune, ali i izdržavati decu i suprugu - kaže predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.