Vanredno u 14 opština u Srbiji

Izvor: B92, 29.Jan.2012, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno u 14 opština u Srbiji

Beograd -- Zbog problema sa obilnim snegom u 14 opština u Srbiji i dalje je na snazi vanredna situacija, potvrđeno je u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije .

Načelnik tog sektora Predrag Marić je za Radio B92 rekao da je stanje na području Crne Trave, Ljubovije i Sjenice pogoršano zbog nestanka struje.

U raščišćavanje saobraćajnica od snega uključili su se, uz vatrogasno spailačke jedinice policije i pripadnici Vojske Srbije.

Marić je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92 rekao da je sitruacija posebno kritična u planinskim delovima opština Medveđa, Crna Trava i Sjenica gde su pojedina sela i zaseoci zavejani.

"Najteže je u Crnoj Travi i u potkopaoničkim selima. Ono štoje možda dobro je da nema toliko snežnih padavina koliko je niska temperature”, kaže Marić.

Marić je dodao da portage za nestalim bi mogle da potraju, pošto je teško "tražiti nekog ko se izgubio u snegu".

"Najvažnije je da znamo da neko ima problem, bilo koji način da pošalje poruku da nema hrane, da je potrebna evakuacija. Bilo da se radi o hrani ili medicinskoj pomoći. Svakod dana se akcije dešavaju, danas ih je bilo 5 od jutra”.

On je dodao da su tokom jučerašnjeg dana spasilačke ekipe intervenisale 9 puta i dostavili lekove i pomoć izolovanim domaćinstvima kojima je bila potrebna medicinska pomoć. Marić je rekao da su sa Divčibara evakuisane 4 porodice sa 13 članova.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je rekao da domaćinstva koja su izolovana a treba im pomoć mogu tražiti intervenciju preko opštinskih štabova za vanredne situacije ili potivanjem lokalne vatrogasne jedinice na 93.

"Apelujem starijim građanima u tim optšinama da nikako ne izlaze iz kuće, da ne rizikuju bilo šta, i ako im nešto treba da se telefonom jave", kaže Marić.

Na delu teritrorije opštine Mali Zvornik proglasena je vanredna situacija i zatražena pomoć u teškoj mehanizaciji od Vojske Srbije.

Najviše je teškoća na delu teritorije prema opštinama Ljubovija i Krupanj, u mesnim zajednicama Velika Reka, Culine, Sakar i Radalj, gde visina snega premašuje metar, dok su na pojedinim deonicama tamošnjih lokalnih puteva smetovi dvostuko veći.

Svrljig takođe pod snegom

A probleme zbog snežnih nanosa imaju i meštani u Opštini Svrljig. Osim povremenih prekida, snabdevanje strujom je redovno, ali zato problema ima u snabdevanju hlebom i ostalim životnim namirnicama. Naročito su ugroženi stariji meštani, pa se u Svrljigu trude da zdravstvene usluge budu uvek dostupne tamo gde je potrebno.

Iako mašine za čišćenje kolovoza svakodnevno uklanjaju sneg sa saobraćajnica ka selima u okolini Svrljiga, jak vetar bez prestanka stvara nove smetove. Takvu situaciju zatekli smo na prilazu selu Plužina, gde su meštani koji su kolima krenuli za Svrljig morali da čekaju dok mehanizacija ne prokrči zatrpane deonice puta.

Meštani objašnjavaju da se u ovakvim situacijama do Svrljiga može samo pešice, što nimalo nije prijatno na jakom vetru i veoma niskim temperaturama. Kažu da, osim povremenih prekida u napajanju, sa strujom nema problema, ali ih ima sa snabdevanjem hranom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.