Valjevo posle Beograda najveće žarište virusa: Situacija se prati iz sata u sat (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo posle Beograda najveće žarište virusa: Situacija se prati iz sata u sat (VIDEO)

I Vojska Srbije pomaže.

Valjevo je uz Beograd i Niš među najvećim žarištima koronavirusa zbog broja zaraženih. U Valjevu je više od 500 ljudi u izolaciji. U iščekivanju da li će biti najavljenih poošternih mera, Valjevci pokušavaju da dođu do maski i drugih zaštitnih sredstava.

Zdravstvene ustanove funkcionišu po posebnom režimu, otežano, imajući u vidu da je stotinak zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja zaraženo ili u izolaciji, u Valjevskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

Valjevo je sa 46 zaraženih u ovom trenutku odmah iza Beograda.

Zdravstvene ustanove funkcionišu po posebnom režimu, otežano, imajući u vidu da je stotinak zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja zaraženo ili u izolaciji, u Valjevskoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

I danas redovi ispred valjevskih apoteka. Prve količine maski rasprodate su brzo.

- U sve apoteke su stigle količine koja je država odredila. Prodate su u kratkom roku jer su svi došli da ih kupe - navodi Ivana Janjić, apotekarka.

Valjevci ističu ozbiljnost epidemiološke situacije i eventualnog donošenja oštrijih mera.

- Poštovaću sve mere koje su potrebne da se stane zarazi na put, samo potrebne su nam maske i rukavice  - navodi stanovnica Valjeva.

I dok sve više Valjevaca dolazi do maski i u Štabu za vanredne situacije ističu da je najpotrebnija zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju.

Vojska Srbije dopremila je dve cisterne natrijum-hipoklorita za dezinfekciju. Najavljene su nove količine.

Zavodu za Javno zdravlje obezbeđene su dodatne zaštitne uniforme. Grad je obezbedio određen broj maski za ustanove.

- Moramo sebi predočiti sve ono što nas čeka, ali nema mesta panici i strahu. Moramo biti racionalni i raditi ono što pre svega struka i Vlada nalažu - navodi dr Slobodan Gvozdenović, komandant Štaba za vanredne situacije u Valjevu.

U zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, koja se prati iz sata u sat, u Valjevu se u koordinaciji sa državnim organima pripremaju i planiraju opsežniji kapaciteti zaštite.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.