VENAC PREDSEDNIKA SRBIJE JUTROS POLOŽEN  NA KAJMAKČALANU: U čast 11. novembra - Dana pobede (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Nov.2023, 14:09

VENAC PREDSEDNIKA SRBIJE JUTROS POLOŽEN NA KAJMAKČALANU: U čast 11. novembra - Dana pobede (FOTO/VIDEO)

Venac je položen u čast 11. novembra, Dana pobede u Prvom svetskom ratu.

Jutros rano u spomen kapelu na vrhu planine Kajmakčalan, podignutu u spomen  oficira, podoficira i vojnika Vojske Kraljevine Srbije, koji su pali u bitkama koje su na toj planini vođene od jula 1916. do septembra 1918. godine, položen je venac predsednika Republike Srbije.

- Srpskim junacima sa Kajmakčalana – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - piše na vencu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je u ime predsednika položio narodni poslanik Dušan Marić.

- Pozdrav Srbiji sa Kajmakčalana. Imao sam sreću da se jutros, uprkos olujnoj mećavi i užasnoj hladnoći, zajedno sa svojim saputnikom na srpska svetilišta Dejanom Pavkovićem i Elenom Svenčovom,  uspem na vrh planine i čast da u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića položim venac u spomen kapelu na vrhu Kajmakčalana i na spomen kosturnicu. Prati nas mećava i vjetar od preko 100 km na sat,  koji nas je povremeno bukvalno obarao, temperatura je deset ispod nule ali dušu greje vatra ponosa što smo imali tako dične pretke i što smo uprkos nevremenu uspeli da se popnemo na Kajmakčalan  i poklonima se njihovim senima – napisao je Marić u objavi na svom Fejsbuk profilu.

- U bitkama na Kajmakčalanu poginulo je 4.600 srpskih ratnika, najviše iz Drinske divizije a u spomen kosturnici počivaju posmrtni ostaci njih nekoliko stotina.  Posmrtni ostaci ostalih ratnika razasuti na još 80 grupnih i pojedinačnih grobnih mesta na plećima ove veličanstvene i surove planine. Upravo moja saputnica Elena Svenčeva, neumorni borac protiv zaborava na srpske junake, je posetila 58 srpskih grobalja i fotografisala ih za monografiju Čuvari istorije od Kajmakčalana do Bitolja, čiji je autor Ljiljana Tanasijević.

Na ovom mestu, pod oblacima, na 2.500 metara visine, u smetovima snega, na temperaturi koja se spuštala i 20 stepeni ispod nule, oficiri, podoficiri i vojnici Vojske Kraljevine Srbije su dve zime bili u rovovima i odbijali napade nemačkih, austro-ugarskih i bugarskih divizija. Sanjajući svoju kuću, slobodu i Srbiju.

U spomen kapelu smo položili i venac u ime opštine Velika Plana, iz koje su u dva balkanska i Prvom svetskom ratu stradala 3.444 oficira, podoficira i vojnika. Večna im slava i hvala.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ni Dan primirja i obeležavanje herojske pobede u Nišu nije prošlo bez - promocije i agitovanja za Vučića

Izvor: JužneVesti.com, 11.Nov.2023

Uz himnu Republike Srbije, vojsku, vojni orkestar, ali i gradsku delegaciju, koju nije predvodila gradonačelnica Dragana Sotirovski, polaganjem venca na Englesko-francuskom groblju u Nišu, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji je potpisan 11. novembra 1918. godine u 11 sati u Francuskoj....

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.