Uskoro novi direktor VBA

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro novi direktor VBA

Šta će biti narednih dana – videćemo, kaže aktuelni direktor VBA Svetko Kovač. – Značajne kadrovske promene u Kopnenoj vojsci VS

Uskoro će doći do promene u vrhu Vojnobezbednosne agencije (VBA), saznaje „Politika”. Aktuelni direktor VBA Svetko Kovač u kratkoj telefonskoj izjavi je rekao: „Još sam u VBA. Šta će biti narednih dana, videćemo.” Šef kancelarije za medije Vlade Srbije Milivoje Mihajlović kaže da mu nije poznato da je razrešen dosadašnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a imenovan novi direktor VBA. U krugovima bliskim sistemu bezbednosti nezvanično se može čuti da se ova promena očekuje, što se može zaključiti i na osnovu već izvršenih promena.

Naime, Vlada Srbije pred Novu godinu imenovala je Miladina Vujanovića, penzionisanog vojnog bezbednjaka, za generalnog inspektora vojnih tajnih službi – VBA i Vojnoobaveštajne agencije (VOA). Njegov zadatak biće da kontroliše zakonitost rada VBA i VOA. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ukazom objavljenim 4. januara razrešio je dužnosti pukovnika Dragana Smiljkovića, dosadašnjeg zamenika direktora VBA. Ovo mesto je ostalo nepopunjeno, pa je moguće da će novi direktor i zamenik direktora Vojne kontraobaveštajne agencije biti istovremeno imenovani.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da bi imenovanje novog direktora VBA bio logičan sled događaja u situaciji kada je u sistemu odbrane i bezbednosti već stvorena klima da će do ove promene doći.

– Nova vlast traži svoje ljude, tako je bilo i prilikom ranijih političkih promena u Srbiji. Svetko Kovač dugo vodi VBA, što je svojevrstan presedan u novijoj istoriji ovdašnjih tajnih službi. Uspeo je da rukovodi VBA bez velikih konflikata i afera. Očigledno da potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić želi nova kadrovska rešenja na ključnim mestima u sistemu bezbednosti, a mesto direktora VBA to svakako jeste – smatra Radić.  

Inače, ukazima predsednika Srbije Tomislava Nikolića, objavljenim u petak, izvršene su značajne kadrovske promene u Vojsci Srbije (VS). Javnost se uglavnom fokusira na personalna rešenja u vojnom vrhu, ali takve promene nije bilo – general-potpukovnik Ljubiša Diković i u narednom periodu biće na funkciji načelnika Generalštaba VS. Ali, nakon penzionisanja general-majora Milana Bjelice, ostalo je upražnjeno mesto zamenika načelnika Generalštaba.

– Izvršene su značajne promene na operativnom i taktičkom nivou. U komandi Kopnene vojske VS obavljene su promene na sva tri vodeća mesta – komandant, zamenik komandanta i načelnik štaba. Može se reći da je general-potpukovnik Aleksandar Živković, sada komandant Kopnene vojske, na nižem mestu, jer je pre toga bio direktor Inspektorata odbrane. Nove komandante dobili su Prva, Druga i Četvrta brigada Kopnene vojske. U Vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani nije bilo promena, ali tamo je posle ranijih penzionisanja inače ostalo malo starešina koji bi ispunjavali uslove za najviša mesta u vojsci. Moj lični utisak je da su u kadrovskim promenama u vojsci napredovale starešine bliske načelniku Generalštaba. Ipak, ne može se reći da su promene obavljene po nekakvoj, uslovno rečeno, partijskoj listi SNS, jer među onima koji su napredovali ima onih koji su važili za bliske DS i drugim partijama koje su bili na vlasti – kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.  

Na čelu Kopnene vojske VS, čija komanda je u Nišu, našao se zanimljiv tandem. Pomenuti general Živković, koji se drži podalje od medija, važi za specijalca sa velikim ratnim iskustvom u ratovima devedesetih godina prošlog veka. Njegov zamenik, brigadni general Milosav Simović, takođe oficir sa značajnim ratnim iskustvom, javnosti je poznat kao odlučni komandant Četvrte brigade, sa komandom u Vranju, čija zona odgovornosti je jug Srbije – opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

– Došlo je i do promene u Vojnom predstavništvu u Misiji Srbije pri NATO-u, čiji šef je postao general-major Milan Mojsilović, dosadašnji komandant Kopnene vojske VS, dok je dosadašnji šef predstavništva brigadni general Nebojša Đukanović penzionisan. Mislim da će general Mojsilović, kao relativno mlad starešina, biti agilan u saradnji sa NATO-om u čemu je, naravno, ograničen naređenjima iz Beograda – objašnjava Radić.

---------------------------------------------------

Terzić kandidat za direktora VBA

Među upućenima u prilike u sistemu odbrane, kao kandidat za mesto direktora VBA pominje se penzionisani brigadni general Živko Terzić (1956), koji je u pomenuti čin unapređen 2008. godine, kada je bio zamenik direktora VBA. I Terzić je, kao i generalni inspektor VBA i VOA Miladin Vujanović, bio bezbednjak u mornarici.

Milan Galović

objavljeno: 09.01.2013.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.