Ušće: Požar se širi, iseljene kuće

Izvor: B92, 15.Sep.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ušće: Požar se širi, iseljene kuće

Kraljevo -- Požar koji bukti u blizini Ušća kod Kraljeva zahvatio 250 hektara borove šume, pod naletima jakog vetra se širi. Iseljeno nekoliko kuća iz najugroženije zone.

Nekoliko kuća u zaseoku Lokve je evakuisano, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radojica Kočović.

Na gašenju velikog šumskog požara kod Kraljeva od 10 sati su angažovana i dva helikoptera.

Prema rečima načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MUP-a Srbije Gorana Nikolića, požar gasi jedan helikopter Vojske Srbije koji može da ponese dve tone vode i jedan MUP-a Srbije koji nosi tonu vode.

Nikolić je kazao da će od Vojske Srbije zatražiti pomoć još neke letilice osposobljene za gašenje požara, jer ova vatrena stihija prevazilazi kapacitete dva helikotera.

"Požar bukti na zaista velikoj površini i zahvatio je krošnje guste borove šume. Cilj nam je da vatru bar spustimo pri zemlji, a onda možemo nastaviti i ručnim gašenjem", objasnio je Nikolić.

On kaže da helikopteri vodu zahvataju sa dva bazena koja su noćas instalirana na fudbalskom igralištu u blizini manastira Studenice.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radojica Kočović je rekao da je požar izbio sinoć oko 19.30. Obližnje naselje Kamenjani nije ugroženo vatrom.

"U gašenju požara učestvuje više od 120 ljudi iz Beograda, Niša, Novog Sada, Čacka, Kraljeva, izvidjači, jedan helikopter već dejstvuje i očekujemo svakog momenta da stigne još vojnih i policijskih helikoptera koji će se uključiti u gašenje iz vazduha", naveo je Kočović.

Za snabdevanje helikoptera vodom u blizini manastira Studenica montirana su dva rezervoara sa po 23 kubika vode.

Specijalni vatrogasni helikopter i avion iz Ruske Federacije više nisu u Srbiji.

Kočović je objasnio da se radi o "krunskom požaru", što znači da je vatrena stihija zahvatila krošnje borove šume.

"Teren je veoma nepristupačan, pa je ovakav požar veoma teško ugasiti sa zemlje, vodom iz naprtnjača", rekao je Kočović.

Požar je izbio na obroncima Golog brda, u blizini naseljenog mesta Kamenjani, desetak kilometara od Ušća desno od puta za Studenicu. Meštani ovog kraja za sada nisu ugroženi, kao ni manastir Studenica, jer je požar na oko šest kilometara od manastira.

U poslednje dve nedelje ovo je četvrti veliki požar na području Ušća. U prethodna tri izgorelo je više od stotinu hektara mešovite i borove šume.

Gori i u parku Đerdap

U sredu je požar izbio i u Nacionalnom parku Đerdap, a vatrom je zahvaćeno oko 50 hektara niskog rastinja i bukove šume.

Požar je izbio oko podne, a kasno sinoće zmenik direktora policije MUP-a Srbije Branislav Mitrović izjavio je da vatra "pod kontrolom".

Mitrović je ipak ocenio da će zbog nepristupačnosti terena požar biti teško ugašen i izrazio očekivanje da će danas u akciji biti angažovane i letelice za gašenje iz vazduha.

"Za sada gori jedan od najlepših delova Nacionalnog parka Đerdap gde ima i četinara. Imamo veliku sreću da ne duva vetar koji bi raspirio vatru", rekao je Mitrović.

Direktor Nacionalnog parka Srđan Stefanović je rekao da je šteta "nemerljiva".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.