Usavršavanje vojnog obrazovanja

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usavršavanje vojnog obrazovanja

Prva generacija polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane počela školovanje na Vojnoj akademiji u Beogradu. Pored oficira naše vojske, školuju se i poslanici i predstavnici više ministarstava Vlade Srbije i dvojica oficira iz BiH.

Na Vojnoj akademiji u Beogradu počela je školovanje prva generacija polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane. Prvu klasu studija kao najvišeg nivoa karijernog usavršavanja oficira i državnih službenika, pohađa 15 polaznika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Polaznici Visokih studija bezbednosti moći će uspešno da prate savremene trendove u domenu bezbednosti i odbrane, a kako kaže načelnik tih studija pukovnik Slobodan Joksimović, oni će u naredna četiri i po meseca biti i aktivni učesnici u sagledavanju svega što Ministarstvo odbrane čini i planira.

Pukovnik Vlatko Kuraj kaže da se dosadašnji period školovanja koji je imao u vojničkoj karijeri uglavnom zasnivao na vojničkom iskustvu, a sada je to neka mešavina, kako kaže, vojnog i političkog pogleda na bezbednosne izazove.

"Smatram da je za narodne poslanike kao predstavnike građana, posebno za članove Odbora za odbranu i bezbednost čiji je i posao da vrše civilnu kontrolu nad oružanim snagama obaveza da bliže razumeju sistem odbrane i posebno međunarodno bezbednosno okruženje koje je veoma složeno a to je ono što će nam ove visoke studije pružiti", kaže Konstantin Samofalov, narodni poslanik.

Brigadir Radovan Ilić, pripadnik oružanih snaga BiH, kaže da će mu studije pomoći da zaokruži poznavanje strategije odbrane i problematike vezane za odbranu i bezbednost.

Visokim studijama bezbednosti i odbrane zaokružuje se mreža kurseva usavršavanja i akreditovanih studija na Vojnoj akademiji.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da će Visoke studije bezbednosti omogućiti polaznicima da pronađu odgovor na pitanja politike nacionalne bezbednosti i zaštite nacionalnih vrednosti i interesa utvrđenih strategijom nacionalne bezbednosti.

Načelnik Vojne akademije Mladen Vuruna uručio je predstavnicima Kraljevine Norveške i Velike Britanije zahvalnice za podršku u organizaciji visokih studija bezbednosti i odbrane.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.