Stiže još nora. Vučić: Ovo je ogromno pojačanje za našu Vojsku FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 14:58

Stiže još nora. Vučić: Ovo je ogromno pojačanje za našu Vojsku FOTO/VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave.

Vučić je kazao da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

"Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučić tokom obilaska, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Artiljerija "majka svih ratova"

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

"Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, NORA 70mm", rekao je Vučić.

Artiljerija je uz tenkove, majka svih ratova. I to se sad vidi u Ukrajini. Možemo mi da volimo i dronove i helikoptere, ali artiljerija je suštinski ta koja pobeđuje na frontu. I, ovo su strašna pojačanja za nas, istakao je.

"Tamnava je uz našu noru ogromno pojačanje za vojsku", rekao je i dodao da je u brigadi 18 Nora, a još šest treba da stigne.

Vučić je istakao da bi puške morale da imaju transparentan magacin, kako bi vojnik mogao da vidi koliko ima metaka.

"U upotrebu vojske ne može da uđe nešto što nije prošlo TOC, to su teški ljudi, može da prođe samo ono što garantuje bezbednost i može da ostvari predviđene rezultate", rekao je Vučić.

"Sa 100 nora..."

Prema njegovim rečima, artiljerija je ta koja pobeđuje na frontu. Ovo su strašna pojačanja za nas. Pre dve godine smo prikazivali prototip nore, a sada ih imamo već 24. Kada ubacimo "Tamnavu" stići će i "Grozdika" i to su stravična pojačanja za našu vojsku.

"Kada budemo imali 100 nora, moći ću da kažem da smo pristojno naoružani", izjavio je dodavši da je artiljerijski sistem "gvozdika" veoma važan za našu zemlju i da uz Tamnavu i NORU mnogo znači.

Vučić je podsetio kako je Šolc najavio podizanje nemačke proizvodnje kada je reč o artiljerijskom naoružanju, te da ako oni mogu 300, Srbija može 100 hiljada.

Rakete "Mistral" važe za najbolje u svetu, a Srbija se može pohvaliti time što ih ima u sastavu vojske.

Kazao je da se ne raspolaže sa dovoljnim brojem raketa i letelica.

Kako je najavljeno ukupno 78 komada komponenti je poručeno za naoružanje Vojske Srbije, što bi trebalo da bude nabavljeno i testirano do kraja iduće godine.

Tokom obilaska Hamera, predsednik je poručio da je reč o čudu koje "može da pregazi i tenk".

Za svakog vojnika za godinu i po dana – "komarac"

Vučić je izjavio da bi svaki vojnik u Vojsci Srbije trebalo u narednih godinu i po dana da ima i po jedan dron kamikazu "komarac".

On je obišao i domaće bespilotne letelice kao što je "pegaz", dronove "komarac", "osicu", "vrabac" i druge.

Predsednik je rekao da je dron "vrabac" već u serijskoj proizvodnji, ali da je veoma važno ulaganje u proizvodnju dronova "komarac".

"Dron komarac - pokušaćemo za godinu i po dana svaki naš vojnik ovo ima. Dakle, da svaki naš vojnik ima ovaj komarac, sa bojevom glavom od 50 milimetara, koja može da uništi i oklopna vozila. Takođe, pravi ozbiljnu pometnju u pešadijskim redovima. I svaki vojnik bi ovo trebalo da ima", rekao je Vučić.

Istakao je da bi onda i na više kilometara od puščanog dometa svaki naš vojnik mogao da pogodi neprijateljske snimače.

Vučić je obišao i dron "komarac 2".

Kazao je da svi žele "Lazara 3M". "Svi hoće trojku da kupe, niko ne želi prvu verziju. Kao što žele i produženu verziju 'Miloša' zbog većeg transporta vojnika".

"Gavran mi je velika nada"

Rekao je da ulaže velike nade u dron-kamikazu "gavran" koji je proizvod srpske kompanije Jugoimport i dodao da će država platiti koliko god je potrebno kako bi do maja ili juna sledeće godine ušao u upotrebu.

"Dron može odleteti do cilja koji je udaljen oko 50 kilometara, a nakon toga može da kruži oko deset minuta oko cilja. Za to vreme operator može pomoću kamere da posmatra cilj. To je vrlo moćno sredstvo koje cilj pogađa odozgo i protiv njega praktično nema zaštite", objasnio je predstavnik kompanije predsedniku Vučiću.

On je dodao da "gavran" može uništiti svaki cilj do 50 kilometara, da će je plan da se u nekom narednom razvojnom periodu domet "gavrana" poveća na 150 kilometara.

Prikazu, takođe, prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U Nišu su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i prikaz borbenih vozila BRDM-2MS, "Lazar", "Miloš", MRAP i "hamer", zatim bespilotne letelice i dronove, kao i prikaz rada sa službenim psima.

Izložena su i pešadijska sredstva – "Kornet", "Fagot", BGA 30mm, sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija koju koriste pripadnici Vojne policije.

Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije prikazaće streljačko naoružanje – automatske puške, snajpere, pištolje i puške, četvorocikle KVAD, NTV Zastava TERVO, kao i daljinski upravljanu električnu besposadnu zemaljsku borbenu platformu srednje veličine „mali Miloš“.

U Domu Vojske Srbije u Nišu ranije danas je otvorena izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.