VUČIĆ ODUŠEVLJEN PRECIZNOŠĆU SRPSKOG ORUŽJA: Ulagaćemo još, očekujemo dolazak kamikaza do kraja godine (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 17:31

VUČIĆ ODUŠEVLJEN PRECIZNOŠĆU SRPSKOG ORUŽJA: "Ulagaćemo još, očekujemo dolazak kamikaza do kraja godine" (FOTO/VIDEO)

Važan dan za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje pokaznim gađanjima u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom, u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

Pokazna gađanja, počela su u 17 časova, a njima prisustvuju i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << general Milan Mojsilović.

O Anketnom odboru

- Reč roditelja je za mene najvažnija - rekao je Vučić o radu Anketnog odbora, komentarišući je rad Anketnog odbora koji je formiran zbog dva masakra koja su pogodila zemlju.

Vučić je odgovorio i na pitanje novinara o Mariniki Tepić i tvrdnjama njenih saboraca da vlast sprečava rad Anketnog odbora u Skupštini Srbije o tragedijama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu.

- Nisam se mešao, nisam ništa govorio. Za mene je reč roditelja najvažnija. Očigledno je da su neki ljudi živeli u potrebi za samopromocijom po svaku cenu, pa makar i uz nanošenje bola i štete našem društvu. Nemam šta posebno o tome da kažem - istakao je Vučić.

O Kosovu i Metohiji

- Kada je u pitanju uloga Pitera Fejta, on je do 2012. sprovodio tzv. "nadgledanu nezavisnost" posle 2008.. Utoliko je čudnija reakcija Prištine na Pitera fejta, i nervoza koju pokazuju. On u SAD ima težinu. Mi od njega ne možemo da očekujemo uvek lepe reči i pohvale, on je bio prvoborac kosovske "nezavisnoti", ali nema nikakve sumnje da je reč o čoveku od ne malog uticaja u SAD.

- Oni ne žele izbore, oni jedino žele da hapse i maltretiraju Srbe. Moja molba međunarodnoj zajednici je da što pre preostali Srbi budu pušteni. Naročito što imamo značajne dojave o njihovom maltretiranjeu i da teško podnose uslove u kojima se nalaze, i bilo bi tragično kada bi im se nešto dogodilo, to bi imalo nesagledive posledice. Zato molimo Euleks i međunareodnu zajednicu da reaguju i da učestvuju u spašavanju života srpskih pritvorenika. Da ne pričamo o tome da nema nikakvih razloga zašto drže u zatvoru Lune, Obrenović ili neki drugi - rekao je Vučić.

O povređenim vojnicima

- Povređena su trojica pripadnika Vojske Srbije, jedan teže, a drugih dvoje lakše, to su stvari koje se događaju, bilo je nevreme, palo je drvo, ne krijemo ništa - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara.

O naoružanju i vojnoj opremi

- Mi imamo još onih koje su vučene, ovo su samohodne Gvozdike. Videli ste i modernizovane Orlove koji su savršeno pogađali svoj cilj. Videli ste i nove hamere koje smo kupili iz SAD, videli ste pogodak i uništenje tenka. Za kraj smo videli upotrebu naše raketne artiljerije. Mi pratimo svakodnevno događaje u Ukrajini i tu smo videli koliki je njihov značaj. To su važne stvari za nas, i važno je da vojnici budu obučeni na modernim sredstvima.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Veliki broj naših pripadnika nije imao kontakt sa takvom opremom. Danas se videlo koliko je pojačanje za Vojsku Srbije kada imamo dronove, naročito kineske. Pogađali su sa neverovatnom preciznošću. Nastavićemo da ulažemo u bespilotne letelice. Očekujemo dolazak dronova kamikaza prve količine do kraja ove godine. Mogli ste da vidite i nove Lazare M3, tenkove modernizovane koji su bili apsolutno nepogrešivi, modularne puške...Mislimo da je ovo sada najbolji kalibar. Videli ste da su sve mete pale na udaljenosti od 400 metara, što u ovakvim vremenskim uslovima nije lako pogoditi - rekao je Vučić.

- Primarni cilj vojne vežbe bio vežba koordinacije direktne veze između dronova i naših vatrenih položaja, ulagaćemo još u bespilotne letelice, očekujemo dolazak kamikaza do kraja godine - istakao je Vučić.

 - Veoma sam zadovoljan gađanjima koje ste imali prilike da vidite - rekao je predsednik.

Brigadni general Slađan Stamenković označio je završetak prikaza pokaznih gađanja u okviru završne obuke pripadnika Vojske Srbije.

Vod samohodnohaubički modernizovanih "gvozdika" i višecevnih lansera Oganj digitalizovani sa tri oruđa realizuju gađanje.

Tenovski vod na tenkovima M84 izašao je na vatreni položaj i dejstvovao iz topova 125 milimetara.

Prikazana su gađanja iz dva "hamera". Jedan je opremljen priotivoklopnim sitemom velikog, a drugi malog dometa. Prvi put je prikazano gađanje nakon izvršene integracije kojim su unapređeni mobilnost, zaštita i vreme reakcije.

Predsednik Vučić posmatra vežbu u društvu načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića i ministra odbrane Miloša Vučevića.

Na vežbi "Zajednički odgovor 2023" će se videti i gađanja i modernizovanim "Ognjem", kao i transporteri "Bov" i "Lazar".

Brigadni general Slađan Stamenković rekao je da na vežbi učestvuje 743 pripadnika Vojske Srbije, sa 56 ključnih sredstava ratne tehnike.

- Cilj današnjeg gađanja je da pripadnici Vojske pokažu obučenost i mogućnost vojne opreme - kazao je Stamenković.

Nakon predavanja raporta, vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik države Aleksandar Vučić dao je komandu za početak vežbe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.